BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós első a magyar SAP

Erős évet zárt az SAP magyar érdekeltsége, amely a csoport leggyorsabban bővülő régiós leánycége volt tavaly. A társaság 2013-ban javuló iparági környezetre számít, és ismét két számjegyű növekedést vár

A globális trendeknek megfelelően Magyarországon is kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a világ legnagyobb üzleti szoftvergyártójának számtó SAP. A német társaság hazai leányvállalata a 2012-es esztendőt 17,2 milliárd forintos forgalommal zárta, ez pedig 2 milliárddal magasabb az egy évvel korábbinál. Ablonczy Balázs a társaság első számú vezetője jelezte: ezzel - a nem túl kedvező üzleti környezet ellenére – a magyar SAP volt a tizennégy országot tömörítő közép-európai térség legjobban teljesítő szervezete.

A forgalom megugrásával párhozamosan a társaság alkalmazottai számát is majd 10 százalékkal növelte, aminek eredményeként jelenleg már több mint 500 főt foglalkoztatnak hazánkban. A bővítésben komoly szerepet játszott a regionális szolgáltató központ tavalyi létrehozása. Az ügyvezető tájékoztatása szerint az itt dolgozó főként junior tanácsadók egyre több országból kapnak felkéréseket a bevezetések végrehajtására, így a bővülés 2013-ban is folytatódhat.

Az SAP kis-és középvállalati eladásai 30 százalékkal ugrottak meg 2012-ben, de nagyrészt termékportfólió jelentős bővítésének köszönhetően kifejezetten jól ment a cégnek a nagyvállalati szegmensben is. Az adatbázis és technológia üzletág itthon háromszorosára növelte forgalmát, ami egyébként megfelel az SAP globális célkitűzéseinek, a társaság ugyanis – elsősorban saját megoldásaira, köztük memória alapú, HANA technológiára építve – 2015-re a világ leggyorsabban növő adatbázis-kezelő programokat szállító cégévé szeretne válni. A vezérigazgató tájékoztatása szerint jól fogytak tavaly az üzleti terület specifikus szoftverek is mint például a HR-típusú, személyügyi nyilvántartó, bérszámfejtő, életpálya és karriermenedzsment programok.
Iparágak szerint a legnagyobb árbevétele az energia szektorból, a pénzügyi és egyéb szolgáltató cégektől, illetve a kormányzati szegmensből származott a vállalatnak.

Ablonczy Balázs jelezte: az SAP célja 2013-ban is az árbevétel kétszámjegyű bővítése, amit az idén az iparági környezet javulása minden bizonnyal lehetővé is tesz majd. Úgy látja, hogy most már a válságra elsősorban költségcsökkentéssel és elbocsátásokkal reagáló, de fejlesztésekre nem költő nagyvállalatok sem húzhatják továbbá beruházásaikat, ez pedig újabb lökést adhat a keresletnek. A gyors megtérülés ugyanakkor a jövőben is meghatározó döntési szempont lesz, így a szakember arra számít, hogy 2013-ban is komoly igény mutatkozik majd az egy-három éven belüli megtérülést biztosító projektek iránt. Az ezt is lefedő üzleti alkalmazások piacán az SAP a 2008-as 32, illetve a tavalyi 38 százalékról az idén 40 százalékra növelné részesedését.

A vezérigazgató hozzátette: a növekedés alapját itthon is az olyan globálisan kijelölt, újnak számító területek adják majd 2013-ban, mint az adatbázis-kezelés, a felhő alapú szolgáltatások és a mobilitás.

Milliárdos uniós projektek

Tovább bővülhet az idén az SAP forgalma a kormányzati szegmensben is, amennyiben az elindított nagy ívű, uniós finanszírozású projektek folytatódnak, és ezek megvalósításában a társaság is szerepet kap. A vállalat vezetése komoly reményeket fűz a több tízmilliárd forintos e-health projekthez. Ablonczy Balázs kiemelte: amennyiben ennél a beruházásnál továbbra is a szakmai szempontok érvényesülnek, elérhető, hogy a hazai egészségügyi IT kihagyja, a hosszú évek során saját tapasztalatokkal terhelt, nyugati országokra jellemző organikus fejlődést, és rögtön olyan megoldásokat szerezzen be, amelyek a világ fejlettebb részén jelenleg üzemelnek, és a legmodernebb technológiát képviselik.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.