BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Big Data lehet a következő évek stratégiai fókusza

Jelenség Az adatrobbanás jó koncepcióval információs aranybányát jelenthet a felkészült vállalkozásoknak

A hálózatba kapcsolt eszközök fokozatos térnyerésével megsokszorozódik a naponta előállított adatmennyiség a világon. Szakértők szerint ezt kár lenne veszni hagyni, hiszen kellő odafigyeléssel, megfelelő koncepcióval értékes üzleti információk nyerhetők ki belőle – állapítja meg az amerikai Cisco megbízásából készült tanulmány. Az elemzés ugyanakkor arra is rámutat, hogy az informatikusok és a vállalatok számára ma még inkább kihívást jelent az adatok stratégiai hasznosítása.

A 18 ország bevonásával készült felmérés megállapítja, a legtöbb vállalat már most is aktívan gyűjti, tárolja és elemzi az adatokat. Közel kétharmaduk egyet is ért azzal, hogy a Big Data a jövőben segíteni fogja a döntéshozatalt, ugyanakkor csak valamivel több, mint az egynegyedük véli úgy, hogy az adatok már most is stratégiai értéket hoznak a cég számára. A válaszadók közel 40 százaléka elismerte azt is, hogy noha már rendelkezik Big Data-megoldással, de annak hasznosításához még megfelelő stratégiai tervre lenne szüksége.

Az adatrobbanás visszaállíthatja a vállalati IT-részlegek korábbi imázsát, az ezzel összefüggő projektek ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy az IT-divízió a cég felső vezetésének a stratégiai partnere legyen – emeli ki a tanulmány. A válaszadók 73 százaléka úgy gondolja ugyanis, hogy a Big Data-stratégia kialakításában az informatikai részleg fogja a legjelentősebb szerepet vállalni. Az egyéb céges részlegek közül még a pénzügy, az üzemeltetés, a mérnökség, a marketing és az értékesítés rúghat e téren labdába.

Szakértők szerint a Big Data-projektek új típusú együttműködést és szakembereket igényelnek. A technológiához értők mellett nagy szükség van olyan speciális gyakorlati képességekkel rendelkező kreatív munkatársakra, akik elképzelik és realizálják az adatokban rejlő lehetőségeket. Egyre nagyobb az igény az olyan informatikai szakemberek képzésére, akik jártasak ezen a speciális területen – például „adattudósokra”, akik képesek az adatokat sokatmondó információvá alakítani, kreatív és látványos módon szemléltetni az eredményeket, és feltárni azok lehetséges üzleti hatásait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.