BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulást hozott a memóriák piacán a kapacitások változása

Trend A cégek költséghatékonysági szempontok miatt új szerverek vásárlása helyett a meglévőket próbálják jobban kihasználni

Folyamatosan drágul a memóriák ára, aminek hátterében az áll, hogy a gyártókapacitás változásai miatt jelenleg nagyobb a kereslet a világpiacon, mint a kínálat – mondta el Kaszál Norbert, a világ vezető független memóriagyártója, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. Pozitív trend érződik a hazai értékesítésben is, az év első három hónapja 26 százalékos bővülést hozott a múlt évhez képest, ami 2013-ra nézve is növekedést jelez.

A PC-piac átalakulása nagymértékben befolyásolta a Kingston helyzetét is, hiszen míg korábban olyan készülékeket vásároltak jellemzően, amelyek memóriáját a társaság eszközeivel lehetett bővíteni, a táblagépek térhódításával ez a lehetőség folyamatosan szűkül. Ez az elmúlt két évben visszaesést hozott a vállalat európai értékesítésében, amelyet kis késéssel a magyar forgalom is követett. A társaság hazai bevétele 2012-ben 34 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A képet árnyalja, hogy 2011-ben a Kingston a teljes EMEA régióban 25 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, míg a magyarországi értékesítés abban az évben csak 7 százalékkal esett vissza.

A szakember szerint bizakodásra adhat okot, hogy a szerver memóriák eladása dinamikusan növekszik. A vállalatok költséghatékonysági szempontok miatt nem vásárolnak új szervereket, hanem a meglévőket igyekeznek hatékonyabban kihasználni, azokat bővítik memóriaegységekkel. Az amerikai és nyugat-európai piacokon már egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szerverek energiahatékonyságára, és ez a szempont a jövőben nálunk is fontosabb lesz.

A Kingston mérései szerint a jól megválasztott szervermemória-konfiguráció a közvetlen költségek mellett hatással lehet a közvetett kiadásokra is, mint például a működtetés során felhasznált energia vagy a hűtés. Különösen fontos ez abban az esetben, amikor a szerver hardverek mennyiségét akarja csökkenteni egy vállalat a virtualizációs technológiák kihasználásával. A meglévő rendszer felmérése, illetve az ideális memóriakonfiguráció kialakítása összetett feladat - ebben nyújt segítséget a memóriagyártó KingstonConsult néven indított ingyenes szolgáltatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.