BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magány helyett virtuális együttlét

Az egyik már futó, magyar részvételű projektben a virtuális társas együttlétet megvalósító eszközöket fejlesztenek. A szakemberek azon is dolgoznak, hogy az eszközök a jelenleginél olcsóbbak legyenek

Európai parlamenti képviselők szerint az AAL (Ambient Assisted Living) Közös Program már bizonyította sikereit, valamint a projektben dolgozók kreativitását, folytatása tehát – legalább a korábbival azonos volumenben – indokolt. Az AAL Közös Program keretében 5 éve támogatják olyan eszközök, rendszerek és szolgáltatások kutatását és fejlesztését az Európai Unióban, amelyek az infokommunikációs technológia alkalmazásával nyújtanak segítséget az idős emberek önálló életviteléhez.

A 2008-tól 2013-ig terjedő időszak teljes támogatási összege 600 millió euró, ez fele-fele arányban közösségi és magánforrásokból tevődik össze; az Európai Unió legfeljebb 23 millió eurós hozzájárulást vállalt.

A tagországok saját jogköre eldönteni, hogy hozzájárulnak-e, illetve mekkora összeggel járulnak hozzá a programok közös büdzséjéhez. Ennek mértékéig támogathatják aztán országuk nyertes pályázóit, akik természetesen uniós támogatásban is részesülnek (arányosan az illető tagország támogatásával).

A 2008–2013-as időszak alatt összességében hat pályázati felhívás látott napvilágot. Magyarország az első három pályázati fordulóban vett részt; először 4, másodszor 8, harmadszor 3 nyertes konzorciumnak voltak magyar tagjai. A negyedik és ötödik pályázati felhívás idején – 2011-ben és 2012-ben – szünetelt a magyar állami hozzájárulás, így magyar résztvevők nem is pályázhattak. Idén azonban megtört a jég: Magyarország képviseletében a Nemzeti Innovációs Hivatal a hatodik pályázati körben 500 ezer euró támogatást vállalt. A pályáztatás folyamatban van, a beadási határidő 2013. április 30. Döntés 2013 októberében várható.

Minden pályázati felhívásnak más-más a témája. A folyamatban lévő hatodik például arra fókuszál, miként lehet az idősek elfoglaltságait (kereső tevékenységét, önkéntes társadalmi munkáját stb.) infokommunikációs megoldásokkal támogatni. A Magyarország számára eddig legsikeresebb, második felhívásban az idősek szociális kapcsolattartásának elősegítését nevezték meg fő célként. Ebben a csoportban nyert támogatást a Connected Vitality – the Personal Telepresence Network (CVN), azaz az „Összekapcsolt életek – a személyes távjelenléti hálózat” elnevezésű projekt, amelyet tavaly októberben – két európai parlamenti képviselő kezdeményezésére – Brüsszelben szélesebb körnek is bemutattak. A CVN projekt (kezdeti szakaszáról a Telebit korábbi számaiban már írtunk) célja olyan, virtuális társas együttlétet megvalósító eszközök és videokommunikációs hálózat létrehozása, amelyek lehetővé teszik, hogy egymástól fizikailag távol lévő, jellemzően lakásukhoz kötött, idős emberek egyéni igényeikhez és életmódjukhoz illeszkedő, közös, online tevékenységekben (társasjátékok játszása, albumok nézegetése, weblapok böngészése stb.) vegyenek részt. A projektet megvalósító héttagú konzorcium magyar tagja, a három műszaki fejlesztő partner egyike a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egészségipari Mérnöki Tudásközpontja (BME EMT).

A munka során több eszközverziót alakítottak ki. Az all-in-one konstrukciónál egyetlen képernyőbe építették be a számítógépet és az összes kapcsolódó perifériát. Készült két képernyős laptop változat, valamint táblagépes konstrukció.

„A laboratóriumi vizsgálatokat követően jelenleg már az éles tesztek folynak. Tíz személy két hónapig tesztelte a YoooM eszközöket Svédországban és Hollandiában, Spanyolországban pedig a jövő hónapban indulnak a tesztek. Az eddigi eredmények rendkívül biztatóak, de a visszajelzések alapján minden bizonnyal optimalizálni kell majd a szoftvermodulokat” – tájékoztat Vajda Lóránt, a BME EMT igazgatója.

A projekt során költségelemzést is végeztek. Ennek alapján európai szinten megállapítható, hogy a YoooM eszközök várható ára, figyelembe véve az érintett társadalmi csoportok valós anyagi helyzetét, még tömeges előállítás esetén is túl magas. Megfontolandó tehát, hogy az idősek jó részénél eleve meglévő eszközöket, például a korszerű, internetre csatlakoztatható televíziókat hogyan lehetne beépíteni a konfigurációba. A technikai változtatásokon kívül az üzleti konstrukciók kiszélesítése, különféle PPP modellek kidolgozása is napirenden van.

A projektek fő jellemzői az AAL-ban

l Reális üzleti terv, amelynek alapján a projekt befejezését követően a termék legfeljebb 2-3 év alatt piacra vihető

l Egy projekt teljes költségvetése 1–7 millió euró

l Egy-egy projekt finanszírozásához az AAL Közös Program maximum 3 millió euróval járul hozzá

l Ipari és más üzleti partnerek, különösképpen kis- és középvállalkozások hangsúlyos bevonása a projektekbe

l Végfelhasználók hathatós bevonása a projektekbe

l Egy projekt teljes költségvetése 1–7 millió euró

l Egy-egy projekt finanszírozásához az AAL Közös Program maximum 3 millió euróval járul hozzá

l Ipari és más üzleti partnerek, különösképpen kis- és középvállalkozások hangsúlyos bevonása a projektekbe

l Végfelhasználók hathatós bevonása a projektekbe-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.