BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérföldkövek az LTE-hálózatokban

A negyedik generációs 4G/LTE technológia válhat a leggyorsabban fejlődő mobilkommunikációs rendszerré, a szolgáltatók zöme már ilyen hálózatot épít

Alig három éve jelentek meg az első LTE-rendszerek a világon, de már több tízmilliós, év végére közel 200 milliós előfizetői számról beszélhetünk. A következő mérföldkövet 2016-ra érheti el a technológia, akkorra előfizetői számban globálisan már túl lehetünk az első milliárdon az IHS iSuppli piackutató becslése szerint. A növekedés ütemét jól szemlélteti, hogy a technológia meghatározó gyártója az Ericsson 2018-ra már 1,6 milliárdos ügyfélszámot valószínűsít.

Az LTE-lefedettség a múlt év közepéig globálisan közel félmilliárd ember számára volt elérhető. A várakozások szerint öt éven belül a világ népességének több mint fele élvezheti majd ennek a szélessávú mobiltechnológiának az előnyeit.

Ez év elejére már közel 150 operátor működtet LTE-hálózatot, ennek több mint a kétharmada tavaly indult el kereskedelmi szolgáltatásként. Ebben az évben világméretekben további 60 százalékkal gyarapodhat a 4G-s rendszerek száma – adja hírül a Global mobile Suppliers Association(GSA). Az utóbbi egy évben mintegy száz új szolgáltató jelezte beruházási szándékát az LTE-technológiába, az év végére a kereskedelmi szintű hálózatok száma meghaladhatja a 230-at.

Mindez azonban nagyban függ attól is, hogy mennyire gyorsan jelennek meg és terjednek az előfizetői körben a 4G-képes eszközök és ezekhez mennyire vonzó csomagokat tudnak ajánlani a szolgáltatók. Mindenesetre alkalmazás oldalról biztosított a kereslet, az LTE a korábbi mobiltechnológiákhoz képest szélesebbre tárja a kaput az olyan alkalmazások előtt, mint valós idejű online játékok, a mobil videostreaming keretében villámgyorsan letöltődő tűéles videók, az üzleti utazások jelentős részét kiváltó videokonferenciák, vagy akár a mobil VoIP.

A szélessávú mobil adatforgalom növekedésében már eddig is jelentős szerepet játszottak az okostelefonok. A már idézett Ericsson jelentés szerint a 2012-ben értékesített összes mobiltelefon nagyjából 40 százaléka okos készülék volt. Az adatforgalom 2011 negyedik negyedéve és 2012 negyedik negyedéve között megduplázódott, és a várakozások szerint 2012 és 2018 között előreláthatóan 50 százalék körüli éves növekedési rátával lehet számolni. A mobil forgalmat legnagyobb mértékben az online videózás generálja, ami a teljes okostelefonos adatforgalom negyedét, illetve a teljes táblagép-forgalom 40 százalékát adja.

Magyarországon kereskedelmi szolgáltatás formájában elsőként a Magyar Telekom vezette be a 4G/LTE-technológiát, amelynek a kültéri lefedettsége Budapesten már 99, a beltéri 83 százalékos, országosan pedig a lakosság 27 százaléka számára férhető hozzá kültéren. A bevezetés évében, vagyis 2012-ben az ügyfélszám még alig néhány ezer volt, a cég az idén viszont erőteljesebb felfutásra számít, miután a készülékkínálatban a táblagépek és a modemek mellett megjelentek a 4G/LTE-képes okostelefonok is.

Ennek kapcsán Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató legutóbb elmondta, hogy ebben az évben azok az ügyfelek, akik okostelefonra váltanak, már eleve LTE-képes készüléket keresnek majd. Hozzátette, a Magyar Telekomnál folytatódik a hálózatfejlesztés, az év végéig további vidéki településeken jelenik meg az LTE, ami már a lakosság közel 40 százaléka számára lesz hozzáférhető.

A 4G minél gyorsabb terjedését szolgálják a díjcsomagokban végrehajtott változtatások is. A legutóbbi bejelentések szerint április 1-jétől már a Mozaik S és M csomagokra előfizetők is újgenerációs előfizetőnek számítanak. Sőt, a legkisebb, Mozaik XS díjcsomaggal is elérhető lesz a 4G/LTE hálózat, ehhez azonban az ügyfélnek egy kiegészítő adatopciót is kell vásárolnia az alapdíjcsomag mellé. Az áprilistól elérhető új Next! csomagokban foglalt adatmennyiség is LTE-képes.

A kis- és középvállalkozások is élhetnek a 4G adta lehetőséggel, külön díjcsomagokból válogathatnak az okostelefonos, illetve külön a táblagépes, notebookos felhasználáshoz. A nagyvállalati kört kiszolgáló T-Systems Magyarország is bővíti a 4G/ LTE technológiára épülő, főként egyedi üzleti internet és intranet szolgáltatásait.

Többes megoldások kisebb költséggel

Manapság még inkább jellemző, hogy egy-egy ügyfél több előfizetéssel is rendelkezik. Az előfizetők egy része ugyanis igyekszik olyan módon is csökkenteni a mobil költségeit, hogy alkalmazásokra optimalizált előfizetéseket használ, például külön előfizetéssel rendelkezik a mobilszámítógépéhez, vagy a táblagépéhöz és külön díjcsomaggal a mobiltelefonjához. Kevesen tudják azonban, hogy nem kell új előfizetést vásárolni, ha táblagépen vagy notebookon is szeretnénk internetezni, hiszen létezik olyan opció a Telekom kínálatában, amely egy előfizetéshez még egy plusz SIM-kártyát nyújt. Ebben az esetben a két kártya közti adatforgalom tetszőleges arányban, párhuzamosan megosztható. Ha tehát van egy mobiltelefonunk internetet is tartalmazó havidíjas előfizetéssel, akkor a DuoNet SIM kártyával minden további nélkül használhatjuk a mobilinternetet bármelyik második készülékünkön is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.