BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén főszerepben lesz a 4G

Az idén világszerte a 4G fogja átvenni a főszerepet a mobilkommunikáció fejlődésében, ami a kkv-k üzleti életére is alaposan hatással lesz

„Az olyan új lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a 4G és az okos eszközök, óriási robbanás előtt áll a mobilinternet, ami a kkv szektort sem kerüli majd el" – nyilatkozta lapunknak a Magyar Telekom kis- és középvállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese. Lakatos Péter szerint a kis és középvállalkozásoknál érdemi elmozdulás várható az idén a kisképernyős mobilnet, valamint a felhő szolgáltatások piacán. Az előbbi egyértelműen az okostelefonok és tabletek üzleti szférában való terjedésének köszönhető, egyre több kkv vásárol ezekhez üzleti mobilinternetes adatcsomagot.

A Telekomnál az értékesített új előfizetéseken belül az okostelefonok aránya már a 90 százalékot közelíti, és ezek 80 százalékához mobilinternetes adatcsomagot is vásárolnak. Szakértői előrejelzések szerint 2013-tól világszerte a 4G veszi át a főszerepet a mobilkommunikáció fejlődésében. A negyedik generációs mobilszélessáv ez évben első alkalommal hódít majd meg szélesebb tömegeket, a növekedés pedig a remények szerint mind az eladott készülékek, mind pedig az előfizetők számának bővülésében jól látható lesz. Az Ericsson szerint a mobil forgalomhoz legnagyobb mértékben az online videó járul majd hozzá, a teljes okostelefonos forgalom 25 és a teljes táblagép-forgalom 40 százalékát adja.

A hazai mobilszolgáltatók közül elsőként a Telekom 2012 januárjában elindította a 4G/LTE alapú mobilinternet kereskedelmi szolgáltatást. Lakatos Péter szerint az okostelefonok és a szélessávú mobil internet kombinációja rendkívüli szabadságot biztosít azoknak az üzletembereknek, akik sokat vannak úton. Notebookon vagy tableten nagy sebességű internet állhat rendelkezésükre, amelyen keresztül folyamatosan nyomon tudják követni a levelezésüket. Azonnal fel- és le tudnak tölteni nagy méretű prezentációs file-okat, megnézhetnek bemutatófilmeket, vagy épp élő videokonferencián keresztül bonyolíthatják le üzleti tárgyalásaikat. „Ha nincs a közelben vezetékes internet, és wifi sem, akkor az okostelefon azonnal gyors WiFi hotspottá alakítható" – hangoztatta a vezérigazgató-helyettes.

Lakatos szerint például az építési vállalkozók a mobilinternet-szolgáltatással könnyebben tudnak ügyfeleikkel egyeztetni, hogy milyen anyagokkal dolgozzanak. Az egyes gyártók kínálata, online katalógusa - a cseréptől a csempéig -, a nagyméretű alaprajzok. tervrajzok, műszaki dokumentumok táblagéppel, okostelefonnal, notebookkal villámgyorsan betölthetőek. Az építkezésen felállított alkalmi irodában az okostelefon könnyedén wifi-hotspottá is alakítható.

A grafikusok, a webdesignerek gyorsan továbbíthatnak egészen nagyméretű file-okat, nagy felbontású képeket, illetve videókat. HD minőségben vehetnek részt videókonferenciákon. A fuvarozók gyorsabb eszközzel jobb navigációt használhatnak, gyorsabban és pontosabban érhetnek célhoz. Az ingatlanügynök a helyszínen bemutathatja az ingatlan választékot, alaprajzot, 3D-s animációkat. Az ügyvéd az irodán kívül is gyorsan elérheti a jogtárat. A beteghez kijáró háziorvos tableten gyorsan, könnyedén nyújthat információt szakorvosok elérhetőségéről, alternatív gyógyászati eszközökről, gyógyszerekről. A rendezvényszervező helyszíneket, korábbi eseményeket tud bemutatni, akár 3D-s animációval is.

Több mint 90 milliárd beruházásokra

A Magyar Telekom 2012-ben összesen 92,4 milliárd forintot fordított beruházásokra (a 900 MHz-es spektrum licenszdíj nélkül). 2013-ban ez 5 százalékkal mérséklődhet. A mobilinternet piacon 2012 végén 47 százalék volt a Telekom piacrésze az aktív (forgalmazó) ügyfelek körében. A mobilinternet lefedettséget 2012 végére 81 százalékosra növelte a cég. Decemberben, egy év alatt megvalósult Budapest lakosságra vetített 99 százalékos kültéri 4G/LTE lefedettsége, és a főváros beltéri lefedettsége 83 százalékra nőtt. A szolgáltatás jelenleg a lakosság 27 százalékának érhető el, az idén közel 40 százaléknak teszik elérhetővé.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.