BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjeszkedő webes óriások

A Yahoo-Tumblr felvásárlást újabb milliárd-dolláros ügyletek követhetik. Az induló technológiai cégek komoly forrásokhoz juthatnak itthon is.

Az utóbbi félév legnagyobb összegű technológiai felvásárlását jelentette be a Yahoo a hét elején, a társaság a Tumblr nevű mikroblog-szolgáltatót szerezte meg 1,1 milliárd dollárért. A bejelentés azt mutatja, hogy az internet hőskorában a webes piac meghatározó szereplőjének számító, az utóbbi években azonban komoly problémákkal küzdő cég szeretné megerősíteni pozícióit.

A Yahoo viszont nincs egyedül. Sajtóbeszámolók szerint a Facebook története legnagyobb felvásárlására készül, a kiszemelt egy izraeli startup, a vételár pedig 800 millió és egymilliárd dollár között lehet. A négy éve alapított, Waze nevű szolgáltatás lényege, hogy a regisztrált felhasználók okosmobiljairól érkező jelekből különböző térképeket hoznak létre és hasznos közlekedési információkat továbbítanak a bejelentkezett tagoknak. A két társaság egyébként nem ismeretlen egymás számára, 2012. októberében, amikor a Waze frissítette közösségi térkép és közlekedési alkalmazását egy új funkcióval is kibővült az applikáció, amelynek köszönhetően a felhasználók facebookos ismerőseikkel is megoszthatják, hogy merre járnak. A Facebook érdeklődése azt mutatja, hogy a technológiai cégek körében egyre inkább felértékelődnek a különböző térképes és helymeghatározáson alapuló megoldások.

A világ legnagyobb közösségi oldalának felvásárlási terveivel szinte egy időben merült fel egy újabb akvizíció lehetősége, amelynek főszereplői a Microsoft és a Barnes&Noble könyváruház-lánc voltak. A szoftvercég a hírek szerint a társaság e-könyv üzletágára, a Nookra vetett szemet, a tranzakció értéke elérheti az egymilliárd dollárt. Ami a hazai piacot illeti, európai uniós és állami források is rendelkezésre állnak a legjobb hazai startupoknak az induláshoz, a Magvető Programban nyertes alapkezelő cégek többmilliárd forinttal támogathatják ezen vállalkozások kezdeti lépéseit. Ez azt jelenti, hogy a következő három évben mintegy 100-120 hazai induló társaság juthat 40-50 millió forinthoz.

A hazai startupok nemzetközi piacra való kilépését segíti a Primus Capital finanszírozásában létrejött, a Digital Natives Kft. leányvállalataként működő iCatapult. A kezdeményezés elindításához az egyik fő lökést az adta, hogy felismerték, az igazán hatékony üzletfejlesztés kulcsa az ember, vagyis olyan technológiák birtokában lévő személyeket kell találni, akikben megvan az a képesség, hogy sikeresen megvalósítsák elképzelésüket.

Az iCatapult ennek jegyében arra összpontosít, hogy globális technológiák kifejlesztésére képes embereket csapatokká kovácsoljon össze – mondta el Hild Imre, a cég vezérigazgatója. Az iCatapult programra jelentkező induló technológiai vállalkozások először egy hat hetes intenzív felkészítésen vesznek részt Budapesten, a program második felében a csapatokat eljuttatják a nagy innovációs központokba (New York, Kalifornia) ahol a kiépített kapcsolati rendszeren keresztül a startupok megalapozhatják globális jelenlétüket.

Sikeres magyar startupok

Bár magyar startupok kapcsán milliárd dolláros vételár még nem került szóba, az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a hazai cégeknek is van keresnivalójuk a világ technológiai piacán. Magyarországon az ezredforduló környékén kezdtek el nagyobb arányban megjelenni a startupok, amelyek közül a Vatera, az Indextools, a Gravity, a UStream, a LogMein és a Prezi.com emelkedik ki leginkább. A Prezit a közelmúltban 100 millió dollárra értékelték, a mintegy 19 millió felhasználóval rendelkező cég néhány éven belül kétmilliárdra növelni ezt a számot. A Graphisoftot 24 milliárd forintért vásárolta fel 2007-ben a német Nemetschek AG, valamint ugyancsak ebben az évben az Indextools-t a Yahoo! vette meg vélhetően több milliárd forintért.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.