BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Yahoo, a Google, és a Facebook alkalmazásait támadják legtöbbször az adathalászok

A Kaspersky Lab „Adathalász támadások evolúciója 2011 és 2013 között” című felmérése szerint az elmúlt 12 hónapban, 19,9 millióról 37,3 millióra nőtt az adathalász támadások száma. A felmérés kimutatta, hogy a felhasználók azon 87 százalékát érintették a támadások, akiket már korábban is céloztak a kiberbűnözők a Facebook, a Yahoo, a Google és az Amazon felületein. A 2013 júniusában végzett tanulmány eredményeit a Kaspersky Security Network cloud szolgáltatásának segítségével végezték el a Kaspersky Lab szakemberei, amelyből jól látható, hogy a spam e-mailek egy része gyors növekedésnek és mutációnak indult a kiberbűnözők új és változatos módszerei miatt.

A 2012-2013 között indított adathalász támadások átlagosan napi 102 100 embert érintettek világszerte, amelynek értéke kétszer annyi mint a 2011-2012 között időszakban. Az adathalász támadásokat leggyakrabban Oroszország, az Egyesült Államok, India, Vietnám és az Egyesült Királyság állampolgárai ellen indították. Vietnám, az Egyesült Államok, India és Németország területén megduplázódtak az adathalász támadások száma, az előző évhez képest.

A legtöbb adathalász szervert az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Oroszország és India területén regisztrálták. Az egyedi támadások (hamis weboldalak, szerverek) száma háromszorosára emelkedett 2012 és 2013 között. Az egyedi támadások több mint felét (56%) mindössze 10 országban azonosították, ami azt jelenti, hogy a támadók rendelkeznek egy „hazai bázissal”, ahonnan a támadásokat indítják.

A Yahoo, Google, Facebook és az Amazon alkalmazásait támadták a legtöbbször az adathalászok, ami számszerűsítve az adathalász támadások teljes értékének 30 százalékát jelenti. Az adathalász támadások 20 százalékánál másolták le banki és más pénzügyi szervezetek weboldalait a csalók. A Top 30 célzott weboldalak között olyan nevek szerepelnek, mint az American Express, PayPal, Xbox Live és a Twitter.

Az internetes csalás, az adathalászok egyik legelterjedtebb módszere, amelynek segítségével a már egy meglévőhöz teljesen hasonló és népszerű, ám hamis weboldalakat (e-mail levelezőrendszer, internetes bankfelület, közösségi oldalak) hoznak létre, amelyek segítségével elhitethetik az áldozatokkal, hogy a valós oldalon járnak. A gyanútlan felhasználók megadják a személyes adataikat, valamint a titkos jelszavukat, a már jól megszokott módon, azonban ezeket az adatokat ekkor a rendszer továbbküldi az illegális szervereknek. A csalók ezt követően az áldozatok ellopott adataival további anyagi károkat tudnak okozni, valamint a csalás következtében potenciális célpontjai lehetnek nem kívánatos fertőzött leveleknek és személyes adataikat továbbértékesíthetik más személyeknek.

Spameken keresztül érkező adathalász levelek kevésbé ártalmas módszerként voltak számon tartva igen hosszú ideig.Azonban a felmérések adatai megerősítik, hogy az adathalász támadások súlya mára eléri azt a jelentős szintet, hogy igen veszélyes fenyegetettségnek kell tekinteni. Az összes regisztrált adathalász támadás mindössze 12 százaléka volt levélszeméten keresztül kiküldve az áldozatokhoz. A további 88 százalék adathalász támadás hivatkozások segítségével jutattak el az áldozatokhoz, amelyek böngésző vagy üzenetküldő rendszerek (Skype) segítségével értek célba.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.