BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dobogós hazai fejlesztések

Dobogós helyezést ért el egy magyar fejlesztés a Deutsche Telekom(DT) első nemzetközi innovációs versenyén. Az ezüstérmes ötlet tesztelését és a továbbfejlesztését a Magyar Telekom vállalja szolnoki T-City programjának a keretében

Több mint 400 pályázat érkezett a Deutsche Telekom első nemzetközi innovációs versenyére, ahol neves szakértőkből álló zsűri választotta ki a győzteseket. Közel 700 start-up és magánszemély, köztük a vállalatcsoport dolgozói nyújtottak be pályázatot. A versenyzők öt kategóriában indulhattak a megmérettetésen, ahol több szűrő és előzsűrizés után a 444 ötletből tizenkét döntős próbálta meggyőzni a hatfős nemzetközi zsűrit terméke vagy szolgáltatása életképességéről. A következő hónapokban a győztes csapat a Deutsche Telekom szakértőivel részletes fejlesztési és üzleti tervet dolgoz ki. A legjobb ötletet benyújtó csapatnak a szlovák Excalibur bizonyult egy a mobiltelefont biztonságos autentikációs eszközzé alakító fejlesztéssel, a második helyen pedig felhőalapú adatgyűjtő és ellenőrző rendszerével a magyar Cubilog pályázata végzett. Az aranyérmes termékfejlesztést a Deutsche Telekom támogatja félmillió euróval,a magyar ötlet tesztelését és továbbfejlesztését a Magyar Telekom vállalta intelligens város programja, a T-City keretében.

A magyar leányvállalatot a zsűriben Pataki Róbert, üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes képviselte. A Telebit kérdéseire elmondta, hogy a nemzetközi verseny ötletgazdái a Magyar Telekom, a lengyel T-Mobile, és a németországi Telekom Innovation Laboratories voltak, de támogatta a szervezést és részt vett a kiválasztás folyamatában a DT inkubációs laborja, a hub:raum Németország és Lengyelország, UQBate és a Kitchen Budapest is. Az innovációs versenyt egyedülálló kezdeményezésnek tartja, leginkább abból a szempontból, hogy nem csupán kiválasztják a jó ötletet, hanem életre is keltik az elképzelést.

Hozzátette, a nemzetközi zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, kimagasló ötletek közül kellett egyetlen nyertest hirdetni. Az ötlet érettségét, az üzleti modell kiforrottságát és a projekt előrehaladottságát vizsgálták és persze azt is, hogy a megoldás mennyire releváns a Telekom csoport számára. A Cubilog ötlete, amelyhez hasonló nem nagyon van manapság a piacon ezen szempontok szerint lett második.

A magyar fejlesztés hasznosításával kapcsolatban elmondta még, hogy többféle üzleti modellben is gondolkodnak, a tárgyalások és a teszteredmények is befolyásolják a végső megállapodás tartalmát. A szolnoki T-City program keretében két területen is tervezik a megoldás tesztelését: eredeti mezőgazdasági mérőszenzor funkciójában, illetve a digitális otthon koncepcióhoz illesztve.

Pataki Róbert kiemelte még, hogy a több mint 400 nemzetközi pályázatból, közel 70 érkezett Magyarországról és három pályázó személyesen is bemutathatta ötleteit a nemzetközi zsűrinek. A szintén döntős Brickflow - az ő ötletük segítségével különböző közösségi oldalakon található tartalmakat lehet látványos történetté rendezni –, és a Callmix is – megoldásuk a kommunikáció megkönnyítését tűzte ki célul – perspektivikus fejlesztések. „Biztos vagyok benne, hogy nem szakad meg a kapcsolatunk a döntőbe jutott ötletek szállítóival és akár szakértőként, akár egyéb erőforrással segíthetjük az ötletek életre keltését” – hangsúlyozta az üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

A magyar ötlet

A fejlesztés egy moduláris, felhő alapú mérés-adatgyűjtő és távvezérlő rendszer. Kezelése nem igényel speciális programozói vagy mérnöki szaktudást és a Lego kockához hasonló felépítésű: a felhasználó kiválasztja az általa megoldani kívánt feladathoz logikusan szükséges modulokat, összeilleszti azokat és a rendszer automatikusan működni kezd. A komplex mérési- és elemzőrendszerek jelenleg csak a nagyvállalatok számára érhetőek el, az eszközök magas belépési küszöbe, valamint a meglévő megoldások tervezési, telepítési, és üzemeltetési költségei miatt. Erre kínál megoldást a Cubilog rendszere, amely elérhető az egyes iparágak – például mezőgazdaság, épületmenedzsment, kórházi alkalmazások – kis és közép szereplői, illetve magánszemélyek számára egyaránt. Az ötletgazdák a versenyen ismerkedtek két ugyancsak pályázó ugandai orvossal, akik hatalmas potenciált látnak arra, hogy fejlődő országokban egészségügyi alkalmazásként hasznosítsák, például intelligens és nagyon olcsó inkubátor megoldásként.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.