BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb telefonálást hoz a július a nyaralóknak

Július elsejétől tovább csökkennek az Európai Unión belül a roaming (barangolási) díjak, az új tarifákkal július elsejétől telefonálhatnak és mobilnetezhetnek majd a közösség tagállamaiba utazók. A legnagyobb mértékű változás az adatroamingban lesz, vagyis a mobilinternet 33,5 százalékkal lesz olcsóbb, mint eddig. Az indított hívásoknál 14,4 százalékos, a fogadottaknál 9,5, míg az SMS-eknél 8,2 százalék lesz a csökkenés mértéke – közölték érdeklődésünkre a Vodafone-nál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy megabájtnyi adatforgalomért 257,9 forint helyett 171,5 forintot kell majd fizetni júliustól. Vagyis multimédiás tartalmak megtekintése mobilnettel továbbra is sokba kerülhet a figyelmetlen felhasználóknak, azonban a levelezés ellenőrzése már kezelhető költségek mellett megoldható lesz.

A hazai szolgáltatók kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a külföldre utazó ügyfelek elkerülhessék a túl magas mobilszámlákat. A Magyar Telekom például adatroaming limittel védi előfizetőit, amelynek mértéke 19050 forint az Európai Unión kívül is.

A Telenor 2010. július 1-étől automatikusan biztosítja az előfizetői számára, hogy roaming GPRS forgalmukat kontrollálhassák, így elkerülhetők a külföldi internet használat utáni magas számlák – tudtuk meg Kutas Istvántól, a társaság kommunikációs igazgatójától. A magasforgalmi korlátnak köszönhetően a hangszolgáltatások esetében is elkerülhetők a kiugróan magas számlák, az eljárás ebben az esetben is hasonló, mint az adatforgalomnál. „Bízunk abban, hogy az előző évek tendenciája idén is folytatódni fog és a roaming díjak csökkenésének köszönhetően a Telenor előfizetői bátrabban használják majd telefonjukat nyaralás során” – tette hozzá Kutas István.

A Vodafone forgalmi díjas adatroamingot használó ügyfelei három értékhatár közül választhatnak, amelyek elérésekor a külföldi nethozzáférést felfüggesztik, és erről értesítik az előfizetőket. A társaság az adatroaming limitszolgáltatást nem csak az EU-ban, hanem az egész világon elérhetővé tette ügyfeleinek. 

Az idei roaming díj csökkentés érdekessége, hogy a magyar turisták körében különösen kedvelt célpontnak számító Horvátországban is érvényesülnek az alacsonyabb tarifák, miután az ország júliustól uniós tagállam lesz. A hazai szolgáltatók tapasztalatai szerint a roaming díjak folyamatos mérséklése mellett az okos mobileszközök elterjedése is ösztönzi a külföldi netezést. A Telekomnál például az értékesített új előfizetéseken belül már a 90 százalékot közelíti az okoskészülékek aránya, és ezek 80 százalékához mobilinternetes adatcsomagot is vásárolnak. Néhány éven belül az összes hazai készülék 60-70 százaléka okostelefon lehet, ami jelentős mobilinternet-forgalom növekedést vetít előre.

Neelie Kroes eltörölné a roamingdíjat

Teljesen eltörölné az Európai Unión belül a roamingdíjat Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke. Az erről szóló javaslatot várhatóan jövőre terjesztik majd az Európai Parlament elé. Az intézkedés jelentős lépés lenne az egységes európai távközlési piac felé, és kétségkívül nagy népszerűségnek örvendene a felhasználók körében. Elemzők szerint azonban érdemes óvatosan kezelni a kérdést, ugyanis bár a mobilcégek bevételeinek csak kis részét adja a roaming, a belföldihez képest magasabb tarifák miatt a nyereségükhöz való hozzájárulása komolyabb mértékű.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.