BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konszolidáció Európában?

Biztató jelek érkeztek az európai távközlési szektorról az első félévben, a konszolidáció jelei mutatkoznak. A szegmens jövőjére nagy hatással lehet, hogyan dönt a versenyhatóság a Telefónica németországi terjeszkedéséről

Régóta nem tapasztalt pezsgés volt az európai távközlési szektorban az első félévben, az utóbbi évtized legaktívabb időszakát éli az ágazat a felvásárlásokat, összeolvadásokat figyelembe véve. A Dealogic adatai szerint az év első hat hónapjában az M&A ügyletek értéke megközelítette a 60 milliárd dollárt a szegmensben, ez közel duplája az egy évvel korábbinak. A telekommunikációs szektor szereplőinek aktivitását jól mutatja az is, hogy ez az összeg a január-júniusi időszakban Európában megvalósult felvásárlásoknak és összeolvadásoknak a 18 százaléka volt, ami az iparágak között a legmagasabb részesedés. Sőt, a júliust is figyelembe véve már 72 milliárd dollár fölött jár a „számla” összege, utoljára 2000-ben volt arra példa, hogy hét hónap alatt ekkora legyen az M&A ügyletek értéke az európai távközlési piacon.

A közelmúlt legnagyobb meglepetését a spanyol Telefónica okozta, amely bejelentette, hogy 8,1 milliárd eurót fizet a negyedik legnagyobb német mobilcégért, az E-Plus-ért. A tranzakció több szempontból is érdekes. A spanyol társaság eddig is magáénak tudhatta a harmadik legnagyobb németországi mobilszolgáltatót, a mostani akvizíciónak köszönhetően pedig összesen 43 milliós ügyfélbázisra tesz szert. Vagyis a német mobilpiac legnagyobb szereplője lesz, hiszen a Deutsche Telekom 37, a Vodafone 32,4 millió ügyféllel rendelkezik. A Telefónica döntése azért is tűnhet meglepőnek mivel a vállalat 51 milliárd eurós adósságot halmozott fel, és éppen a közelmúltban vált meg írországi érdekeltségétől az O2-től, amelyet 850 millió euróért adott el a hong kongi központú Hutchison Whampoa-nak. Az újabb pénzköltés tehát egyrészt felelőtlenségnek tűnhet, azonban érdemes megemlíteni, hogy a német piac még mindig az egyik legígéretesebb terület az európai távközlési szektorban, hosszútávon stabil bevételt és nyereséget ígér. Természetesen ahhoz, hogy a német mobilpiac élére ugorjon a spanyol cég még a versenyhatósági jóváhagyásra is szükség van, és a döntéselemzők szerint az európai telekommunikációs szektor jövőbeni átalakulását is meghatározhatja. „Túl sok szereplő van Európában, a konszolidációnak meg kell történnie” – hangsúlyozta José Maria Alvarez-Pallete, a Telefónica vezérigazgatója és véleményével korántsincs egyedül.

Az ágazat több vezetője is úgy gondolja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, a kiélezett árversenyben célszerű lenne a piaci szereplők számának csökkentése. Ráadásul a hatalmas beruházások - a 4G-s és az optikai hálózat kiépítése – igénye is az erők egyesítése felé mozgatja a piacot.

Az Európai Unión belül 40 jelentősebb cégcsoport összesen több mint 100 mobil és vezetékes szolgáltatót működtet. Összehasonlításként: az Egyesült Államokban mindössze négy nagy mobilcég van.

Aktív szereplők

Az olasz mobilpiacot formálná át a Hutchison Whampoa, a 3 Italia nevű céget birtokló hong kongi társaság korábban a Telecom Italia-val egyeztetett egy esetleges összefogásról, a megbeszélések kudarcát követően a legújabb hírek szerint a Wind nevű olasz mobiltársaságot szereznék meg. A vezetékes szegmensben a kábelszolgáltatók váltak kiemelt célponttá. A Vodafone 7,7 milliárd eurós ajánlatot tett a Kabel Deutschlandra, amely iránt a Liberty Global is érdeklődik. Az amerikai vállalat, amely 12 európai országban van jelen eddig is aktív volt, az egyesült királyságbeli kábel- és internetszolgáltatót, a Virgin Media-t 16 milliárd dollárért vette meg.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.