BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem kelendő annyira az Apple misztikus első gépe

Aukció Csaknem négyszázezer dollárért kelt el egy első szériás Apple számítógép. A Christie's keddi aukcióján a Steve Jobs szüleinek garázsában összerakott Apple-1-ért 388 ezer dollárt (89 millió forintot) fizetett a vevő. A számítógép egyike annak a huszonöt, számozott példánynak, amely az első szériában készült. Az Apple-1-ből összesen kétszázat állított össze a cég két alapítója, Steve Jobs és Steve Wozniak, ezek közül mára becslések szerint alig ötven létezhet – írja a Forbes.

Az ár magasnak tűnik, ám az aukció előtt ennél jóval magasabbra taksálták. A Christie's legfeljebb 500 ezer dollárt remélt, elemzők azonban nem tartották kizártnak azt sem, hogy egymillióig felsrófolják az árat. Nem minden ok nélkül: májusban egy kölni aukción 663 ezer dollárért talált gazdára egy Apple-1.

Az egymilliós becslés persze nem volt minden alap nélküli: amíg 2010-ben még 174 ezerért kelt el egy kitűnő állapotban lévő Apple-1, azóta jelentősen megnőtt az érdeklődés a fadobozos alap számítógép iránt.

Az átlagos – aukciós – ár persze ennél jóval alacsonyabb. Egy 1984-es Apple Lisa eladója legfeljebb 20–30 ezer dollárra számíthat, míg egy két évvel későbbi Apple IIGS ára 10–15 ezer között mozog. Sőt, az újabb gépekre alig talál vevőt a Christie's. Az „antik” komputereket kiállító vásáron felkínált, szokatlan, átlátszó házba beépített Apple-t jóval az alsó hangon remélt 7 ezer dollár alatt, 6250-ért sikerült eladnia az aukciósháznak.

Az Apple-1 eredeti ára 666 dollár 66 cent volt – állítólag azért, mert Wozniak vonzódott az ismétlődő számokhoz. Semmiben nem hasonlít a cég későbbi modelljeire: sem tápegységgel, sem monitorral, sem burkolattal, sem billentyűzettel sem rendelkezett, csak a készre szerelt áramköri lap volt a szükséges csatlakozóhelyekkel. A géphez egy tévékészüléket és egy kazettás magnót lehetett csatlakoztatni – utóbb a BASIC telepítésénél volt hasznos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.