BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drámai hírek az európai pc-piacról

A második negyedévben ötödével zuhant a nyugat-európai pc-piac a Gartner adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest. A régióban a HP a legnagyobb szereplő megelőzve az Acert és a Lenovo-t.

Drámai visszaesés következett be a nyugat-európai pc-piacon a Gartner adatai alapján, a második negyedévben mindössze 10,94 millió személyi számítógépet adtak el a régióban a gyártók, ez 19,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A piackutató cég elemzői szerint a gazdasági nehézségek mellett a netbookok kivezetése is szerepet játszott, illetve az, hogy az új Intel chipekre és a Windows 8.1-re készülve a kereskedők csökkentették raktárkészleteiket.

Nyugat-Európában valamennyi pc-szegmensben visszaesést mértek, érdekes módon a hordozható számítógépek esetében volt nagyobb a zuhanás, az április-júniusi időszakban 23,9 százalékkal kevesebbet adtak el a gyártók ezekből a készülékekből, mint egy évvel ezelőtt. Az asztali pc-k esetében 12,2 százalékos volt a csökkenés.

A Gartner adataiból az is kitűnik, hogy főként az egyéni felhasználók körében esett vissza drámai mértékben a személyi számítógépek iránti kereslet, ez a szegmens 25,8 százalékos zuhanást szenvedett el, míg a vállalati, intézményi piac „mindössze” 13,5 százalékosat.

Bár 17,4 százalékkal, 2,28 millióra visszaesett a HP által eladott gépek száma, a társaság megőrizte piacvezető pozícióját Nyugat-Európában, részesedése 20,8 százalék. Az Acer megőrizte ugyan második helyét a gyártók rangsorában, azonban részesedése az egy évvel korábbi 17,3 százalékról 11,9 százalékra esett vissza a második negyedévben, és a harmadik pozícióban lévő Lenovo 11,5 százalékos eredményével már nagyon szorongatja. Az Acer problémáit jól mutatja, hogy a régióban egy év alatt 44,7 százalékkal zuhant az értékesítése.

Az év hátralévő részében, különösen a negyedik negyedévben új, vonzó modellek megjelenésével számolnak a Gartner elemzői, ami adhat egy lökést a nyugat-európai pc-szegmensnek is. A szakértők szerint azonban sem a nagyteljesítményű új processzorok, sem a Windows 8.1 operációs rendszer nem lesz képes teljesen kompenzálni a szektor csökkenését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.