BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélesre nyitják a mobiltárcát

Július elején hivatalosan is megkezdődött az NCF (near field communication – kis távolságú vezetéknélküli kommunikáció) technológián alapuló mobil fizetési megoldás, a MobilTárca tesztelése. A Magyar Mobiltárca Egyesület kezdeményezésének különlegessége, hogy sikerült a három nagy hazai mobilszolgáltatót egy oldalra állítani, hiszen a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone egyaránt részt vesz a tesztelésben, saját fejlesztésű alkalmazásaival.

A MobilTárca applikációt az év végéig mintegy 2000 felhasználó próbálhatja majd ki, a féléves tesztidőszak célja, hogy az összegyűjtött tapasztalatok alapján tökéletesítsék a rendszert. Az alkalmazás lényegében a meglévő bank- és hűségkártyákat jeleníti meg az okostelefonokon virtuális formában és az arra alkalmas PayPass terminálokon lehet vele fizetni. A megoldás különlegessége, hogy a fizetés és a pontgyűjtés is egy mozdulatból áll, elegendő az okostelefont a terminálhoz érinteni. A tesztelés során minden olyan helyszínen lehet majd fizetni az alkalmazással, ahol PayPass terminál van.

Az MNB adatai szerint a múlt év végén már mintegy 17 ezer ilyen terminál volt az országban. A MobilTárcás fizetésekre egyelőre csak az OTP Bank által kibocsátott speciális betéti kártyákat lehet használni, de más bankokkal is tárgyalnak az együttműködési lehetőségekről. Ezzel összefüggésben érdemes megemlíteni, hogy a mobil PayPass kibocsátásban azok a bankok vehetnek majd részt először, amelyek a bankkártyák révén már rendelkeznek tapasztalatokkal az ilyen jellegű fizetések kapcsán. Ilyen bank 9 van Magyarországon.

Az NFC alapú mobilfizetés elterjedéséhez megfelelő okostelefonokra is szükség van, azonban ezen a területen is jelentős előrelépés történt. A MasterCard által jóváhagyott, NFC fizetésre is alkalmas mobiltelefonok száma is jelentős, az idén már 20 gyártó 150 típusú készüléke kapott ilyen minősítést. A Juniper Research előrejelzése alapján 2014-re már minden ötödik, azaz összesen 300 millió mobil lesz NFC-képes.

A magyarok többsége még idegenkedik az új fizetési megoldástól, a 18-60 év közöttiek 72 százaléka még sosem használta erre a célra mobiltelefonját - derül ki az ősztől a közterületi parkolással és az autópálya-használattal kapcsolatos mobilfizetéseket kezelő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. számára a Bell Research által készített országos kutatásból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.