BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mobilt vesznek - javul a Magyar Telekom eredménye

Pozitív változást mutatnak a Magyar Telekom második negyedéves eredményei, a társaság bevétele, üzemi szintű eredménye és adózott eredménye is nőtt. A forgalom bővülésében az energiaszolgáltatás mellett a gyorsan növekvő mobilkészülék-értékesítés is nagy szerepet játszott.

A második negyedévben 156,9 milliárd forintos bevételt ért el a Magyar Telekom, ez 7,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az EBITDA kis mértékben, 0,3 százalékkal 49,6 milliárd forintról 49,8 milliárd forintra nőtt. Az EBITDA ráta kis mértékben csökkent, amit a társaságnál azzal indokolnak, hogy nőtt az alacsonyabb jövedelmezőségű energia kiskereskedelmi, készülékértékesítési és a rendszerintegrátori/informatikai (RI/IT) bevételek hozzájárulása a teljes forgalomhoz.

A bevételek növekedésében az energiaszolgáltatásból származó és a mobilkészülék-értékesítési forgalom nagymértékű megugrása játszott komoly szerepet, de a RI/IT bevételek bővülése is fontos összetevője volt.

A távközlési cég részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 10,7 milliárd forintról 12,2 milliárd forintra nőtt a pénzügyi költségek mérséklődése és az alacsonyabb tárgyi eszköz állományt tükröző alacsonyabb értékcsökkentési leírásnak köszönhetően. A pénzügyi költségek a 2012. második negyedévi 7,3 milliárd forintról 6,5 milliárd forintra csökkentek 2013. második negyedévben, elsősorban az alacsonyabb árfolyamveszteségeknek és alacsonyabb kamatszinteknek köszönhetően, amik ellensúlyozták a magasabb nettó adósság hatását – derül ki a Magyar Telekom közleményéből.

A személyi jellegű költségek 0,5 milliárd forinttal nőttek a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, mivel a magasabb munkaterhelés miatt kevesebb szabadságot vettek ki a munkavállalók. A Telekom Magyarországnál idén áprilistól életbe lépő 4 százalékos átlagos béremelés hatását ugyanakkor ellensúlyozta az alacsonyabb alkalmazotti létszám.

A nyereségadó a 2012. második negyedévi 3,1 milliárd forintról 3,9 milliárd forintra nőtt 2013 második negyedévében. A nyereségadó emelkedésének oka a működési eredmény növekedése, valamint az, hogy macedón holding leányvállalattal, a Stonebridge-dzsel kapcsolatban további halasztott adókötelezettség került lekönyvelésre, mivel a végelszámolás jelenlegi kedvezőtlen macedóniai adóhatásai miatt a végelszámolási folyamatot várhatóan beszüntetik.

A Magyar Telekom energiapiaci szereplésének kilátásai erősen befolyásolják, hogy milyen mértékben nőhet a társaság teljes éves árbevétele idén - ezzel magyarázta Szabó János pénzügyi vezérigazgató-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján azt, hogy a cég stagnálásról növekedésre javította a 2013-ra vonatkozó árbevétel-előrejelzését a második negyedéves eredmények tükrében.

A vállalatvezető elmondta, hogy a társaság továbbra is elsősorban a vállalati ügyfelekre koncentrál ebben az üzleti szegmensben, a lakossági egyetemes energiaszolgáltatás területén pedig azt szeretné elérni, hogy a többi piaci szereplővel egyenlő feltételekkel jusson hozzá az erőforrásokhoz. Hozzátette, hogy erről folynak egyeztetések, előrelépés véleménye szerint szeptember-októberben várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.