BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben az online adatok

Dollármilliókban mérhető károkat okozhat az egyes cégeknek a bizalmas vállalati, illetve felhasználói adatok kiszivárgása az informatikai biztonsággal foglalkozó társaságok becslései szerint. A nagy netes cégek felhasználói iránt nem csak a bűnözők, hanem a hatóságok is érdeklődnek

A Kaspersky Lab és a B2B International közös elemzése alapján egy-egy célzott támadás akár 2,4 millió dolláros veszteséggel is járhat a globális méretű vállalkozásoknál. Ebből az összegből 2,1 millió dollárra tehető a közvetlenül a kritikus adatszivárgásból, az üzleti-folyamatok megszakításából vagy zavarából, valamint a problémamentes állapot visszaállításának költségeiből adódó kár. A vállalatok további több mint 200 ezer dollárnyi összeggel kénytelenek számolni a biztonsági intézkedések során, hogy megakadályozzák és kijavítsák a már meglévő biztonsági réseket, valamint hogy frissítsék a cég szoftvereit és informatika-biztonsági rendszereit. A felmérésből kiderül, hogy az európai vállalatok mintegy 13 százalékát érte célzott támadás az elmúlt egy évben.

Megdöbbentő adatokat közölt a világ legnagyobb informatikai-biztonsági cége, a Symantec is az adatszivárgás és adatlopás okozta károkról. A vállalat közelmúltban bemutatott jelentése szerint az idén már 136 dollár volt az egy-egy adatra jutó átlagos veszteség, egy éve még 130 dollár volt ez az érték. A társaság elemzése szerint Németországban kerül a legtöbbe, ha illetéktelenek kezébe kerülnek vállalati vagy személyes információk, ott 199 dolláros az átlagos kár, míg az Egyesült Államokban 188 dollár ez az érték.

De nem csak a vállalati adatok vannak veszélyben, az egyéni felhasználókra vonatkozó információk is vonzóak az internetes bűnözők számára. A Symantec adatai szerint a netező felnőttek kétharmada válik kiberbűnözők áldozatává élete során. A társaság a múlt évben kiadott tanulmányában 110 milliárd dollárra becsülte a kiberbűnözés által évente okozott kárt. Ráadásul a közösségi oldalak elsöprő népszerűsége erre a területre is ráirányította a hackerek figyelmét, erre utal az is, hogy az ilyen szolgáltatások felnőtt használóinak egyhatoda számolt be már arról, hogy feltörték a profilját és a nevükben használták azokat.

A nagy online szolgáltatók felhasználóinak adataira egyébként nem csupán a bűnözők, hanem a hatóságok is kíváncsiak. Így például a Facebook közlése szerint az első félévben a világ 74 országának nyomozószervei összesen 26 ezer megkereséssel fordultak a társasághoz és 38 ezer felhasználóról kértek adatokat. Ezen kérések 60 százalékát teljesítette a vállalat. Az USA hatóságai voltak a legaktívabbak, több mint 20 ezer felhasználó után érdeklődtek, és az igénylések 79 százalékának eleget is tett a Facebook. Indiából több mint 4100 felhasználó után nyomoztak a hatóságok, azonban az ázsiai országból érkező megkereséseknek csak felére válaszolt érdemben a cég. A magyar hatóságok 24 felhasználóról kértek adatokat, azonban a Facebook a kérelmek alig több mint harmadát fogadta el.

Kártérítést kapnak a felhasználók

Nem csak a bűnözők lehetnek veszélyesek a személyes adatainkra, de időnként maguk a szolgáltatók is, amire jó példa a Facebook egyik régóta húzódó esete. A botrány még 2011-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy a közösségi oldal összesen 614 ezer felhasználójának személyes adatai jelentek meg hirdetésekben a site-on. Az ügyből per lett, amely most úgy tűnik végleg rendeződik. A közelmúltban létrejött, a napokban bíróság által is megerősített megállapodás szerint a Facebook kártérítést fizet majd az érintett felhasználóknak, az ügy rendezése 20 millió dollárjába kerül a társaságnak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.