BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nokiával erősít a Microsoft

Összesen 5,44 milliárd eurót fizet a Microsoft a Nokia mobiltelefon üzletágáért, az ügyletet várhatóan 2014 első negyedévében zárják le. A tranzakció részeként a Nokia több felsővezetője is átkerül a Microsofthoz, köztük a Steve Ballmer egyik potenciális utódjaként emlegetett Stephen Elop is

A Microsoft 3,79 milliárd euróért megvásárolja a Nokia Eszközök és Szolgáltatások üzletágát, és további 1,65 milliárd eurót fizet a társaság szabadalmi jogaiért és térkép szolgáltatásáért. Az összesen 5,44 milliárd eurós vételárat a szoftvercég készpénzben fizeti ki. A tranzakciót várhatóan a jövő év első negyedévében zárják le, a megvalósulásához a Nokia részvényesek hozzájárulására és a versenyhatóságok jóváhagyására is szükség van. Az ügylet egyik érdekessége, hogy a Nokia több felsővezetője is átkerül a Microsofthoz, köztük Stephen Elop, a vállalat vezérigazgatója is. Az ő személye azért is kiemelten érdekes, mert az utóbbi napokban már egyre többen jelölték meg a menedzsert az egy éven belül a szoftvercég vezérigazgatója posztjáról távozó Steve Ballmer (képünkön balról) potenciális utódjaként.

A Nokia mobil üzletágának megszerzésével egy lépéssel a mobiltelefon piac meghatározó szereplőjévé válik a Microsoft. Habár a finn társaság az okostelefon-forradalomról lemaradt, részesedése a világ mobilpiacán a második negyedévben még mindig 14,1 százalékos volt, igaz az értékesítése az április-júniusi időszakban 27 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egykor a mobilpiacot uraló Nokia az elmúlt években folyamatosan veszített pozíciójából, ezt jól mutatja, hogy 2011-ben még közel 417 millió készülék eladásával 24,3 százalékos piaci részt tudhatott magáénak, míg a múlt évben már csak 19,3 százalékos volt a részesedése. A folyamatot ráadásul egyelőre a cég új okostelefonjai sem tudták megállítani, igaz a Lumia sorozat legújabb modelljeiben már vannak vonzó extrák, így például a 1020-as 41 megapixeles kamerával hódít.

A Microsoft és a Nokia együttműködése nem új, hiszen a finn gyártó legújabb okosmobiljain a szoftvercég operációs rendszere fut, így a kapcsolat még szorosabbra fűzése várható volt. Kérdés ugyanakkor, hogy időben lépett-e a Microsoft és a Nokia még mindig meglévő piaci pozíciójára és szaktudására alapozva sikerül-e a Samsung-Apple párost, illetve a feltörekvő távol-keleti cégeket, mint a Lenovot és a Huaweit megszorongatni.

Hasonló próbálkozást már láthattunk a technológiai iparban, hiszen a Google szintén egy nagy lépéssel próbált berobbanni a mobilipar élvonalába. A társaság még 2012. májusában jelentette be a Motorola Mobility megvásárlását. A 12,4 milliárd dolláros ügylet első igazi gyümölcsei most kezdenek beérni, a MotoX képében versenyképesnek tűnő készülékkel lép piacra a társaság. Az eszköz sikerét nem bízzák a véletlenre, a hírek szerint a piaci bevezetést jelentős, félmilliárd dolláros marketingbüdzsével támogatják meg.

A Motorola és a Nokia után a közeljövőben egy harmadik, a mobilpiacon egykor komolyabb szerepet játszó cég, a BlackBerry is új tulajdonoshoz kerülhet. Augusztus elején jelentették be hivatalosan is, hogy megvizsgálják a cég eladásának lehetőségét, miután legújabb mobilkészülékének piaci eredményei elmaradtak a várakozásoktól.

Okos-uralom a piacon

A második negyedévben 432,1 millió mobiltelefont adtak el világszerte az IDC adatai szerint, ez 6 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A teljes mobilpiacon a Samsung, 26,2 százalékos részesedéssel bír, míg a második Nokia piacrésze 14,1 százalék. A teljes piac nagyobb részét, valamivel több mint 55 százalékát már az okostelefonok adták a második negyedévben. Az ilyen típusú készülékekből 237,9 milliót adtak el, ami 52 százalékos meghaladó növekedést jelent éves összevetésben.

A teljes mobilpiacon a Samsung, 26,2 százalékos részesedéssel bír, míg a második Nokia piacrésze 14,1 százalék. A teljes piac nagyobb részét, valamivel több mint 55 százalékát már az okostelefonok adták a második negyedévben. Az ilyen típusú készülékekből 237,9 milliót adtak el, ami 52 százalékos meghaladó növekedést jelent éves összevetésben.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.