BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU új piacot nyit meg a robottechnika előtt

A jövőben emberek helyett robotok végezhetik el az energia- és vegyiparban használt nagy veszélyességi fokozatú nyomástartó edények és tárolótartályok vizsgálatát.

Brüsszel a Shell csoport által vezetett, tíz európai nagyvállalatból álló konzorciummal közösen útjára indítja a Petrobot projektet. A digitális menetrend keretében az uniós pénzügyi forrásokkal támogatott program célja olyan robotok kifejlesztése, amelyek az emberek helyett el tudják végezni az olaj-, gáz-, illetve petrolkémiai ágazatokban használt nyomástartó edények és tárolótartályok vizsgálatát.

Ehhez a művelethez jelenleg a vizsgálat idejére mindenképpen le kell állítani a létesítményeket, hogy így szavatolják az ellenőrök biztonságát. A tartályokat le kell választani a létesítmény működő részeiről, majd a tartályokat alaposan meg kell tisztítani minden gyúlékony, vagy mérgező gázokat kibocsátó anyagtól. A nagyobb tartályokban ezután állványzatot építenek, hogy azon belül az ellenőr mindenhová eljuthasson. A vizsgálat általában néhány órát vesz igénybe, és végeztével ugyanezeket a munkafolyamatokat visszafelé is el kell végezni. Ezt a hosszadalmas és költséges eljárást egyszerűsítené le a robottechnika használata, amivel nemcsak az ellenőrök biztonsága garantálható, hanem az ágazat pénzt és időt is spórolhat vele.

Ez az uniós projekt egyben új piacot nyitna meg az európai robottechnika előtt is. Ezzel kapcsolatban a következőket fogalmazta meg Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke:„Európa nem véletlenül vált világelsővé az ipari robottechnika területén. A Petrobot projekt jól példázza, miként törekszünk a legújabb kutatási eredmények gyakorlati hasznosítására, új piaci lehetőségeket teremtve az uniós vállalkozások és munkavállalók számára.”

A három éves futamidejű Petrobot projektben holland, brit, svéd, norvég, svájci és német cégek vesznek részt. A 6,2 millió eurós összköltségvetéshez az Európai Unió 3,7 millióval járul hozzá.

A projekt érinti a robot- és vizsgálati technológia gyártóit, az ellenőrzéseket végző vállalatokat és a végfelhasználókat is. A robotellenőröket a konzorcium végfelhasználó tagjainak a létesítményeiben fogják tesztelni. Neelie Kroes szerint a szóban forgó technológia sikeres uniós exporttermékké is válhat, akár robottechnikai hardverek, akár teljes robotellenőr-szolgáltatások formájában. A robotokat és az általuk használt vizsgálóeszközöket nagy tételben lehet és kell kifejleszteni és gyártani. 

A Petrobot kezdeményezés a Royal Dutch Shell Plc-hez tartozó Shell Global Solutions International B.V. kutatási-fejlesztési programjából nőtt ki az állapotfelmérő technológiákra specializálódott dán középvállalkozás, a Quasset B.V. támogatásával.

A projekt főbb technológiai fejlesztései

A Petrobot projekt keretében a következő robotellenőri technológiák kifejlesztése és hitelesítése várható. Az egyik a nyomástartó edények belső vizsgálata üresen: a robot , amely lehet kígyó vagy akár pók alakú is, egy kisebb nyíláson belép az edénybe, majd végignézi annak falát sérüléseket keresve. A másik a tárolótartályok vizsgálata használat közben: a robot akkor is be tud menni a tartályba, ha abban üzemanyag vagy köztes termék található, és megvizsgálja a tartály fenekét az esetleges sérülések felderítése érdekében.

Az edények falának, illetve a tartályok fenekének ellenőrzéséhez a robotok speciális eszközöket fognak alkalmazni. Ezeknek köszönhetően a robotok ugyanolyan megbízhatóan meg tudják vizsgálni a tartályokat, mint egy ember.

Az edények falának, illetve a tartályok fenekének ellenőrzéséhez a robotok speciális eszközöket fognak alkalmazni. Ezeknek köszönhetően a robotok ugyanolyan megbízhatóan meg tudják vizsgálni a tartályokat, mint egy ember. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.