BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bill Gates mozdíthatatlan

Továbbra is Bill Gates vezeti a leggazdagabb amerikaiak listáját, vagyona egy év alatt hétmilliárd dollárral, 72 milliárd dollárra nőtt. A Forbes 400-as rangsorában szereplők egy év alatt 300 milliárd dollárral gyarapodtak.

Sikeres évet zártak a leggazdagabb amerikaiak a Forbes magazin listája szerint, a felsorolásban szereplő 400 személy, illetve család összesen 300 milliárd dollárral növelte vagyonát az elmúlt egy évben. Így a felsorolásban szereplők összesített vagyona már 2000 milliárd dollár, ami a Forbes írása szerint nagyjából megfelel Oroszország éves GDP-jének. Az amerikai milliárdosok átlagos vagyona 5 milliárd dollár, ez 800 millió dollárral több, mint egy évvel ezelőtt. A 400-as listára való bekerüléshez egyébként 1,3 milliárd dollárnyi vagyonnal kellett rendelkezni, és 61 milliárdos be sem került a szupergazdagok rangsorába.

A listát immár huszadik éve a Microsoft társalapítója és elnöke, Bill Gates vezeti, aki az amerikai magazin becslése alapján 72 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak. Ez hatmilliárd dolláros növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest, azonban mégsem a szoftvercég alapítója produkálta a legnagyobb fejlődést. A legnagyobb mértékben, 12,5 milliárd dollárral a Berkshire Hathaway-t irányító befektetési guru, Warren Buffett vagyona nőtt, amit már 58,5 milliárd dollárosra becsülnek. A már 83 éves üzletember teljesítménye azért is figyelemreméltó, mert nemrég még halálos betegséggel küzdött, azonban a kezelések a jelek szerint nem vették el kedvét a nagy üzletektől, mint például a ketchupgyártó H.J. Heinz megszerzése 23,2 milliárd dollárért. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén szintén egy technológiai cég alapítója és irányítója található, az Oracle-vezér Larry Allison 41 milliárd dollárral szerepel a listán, ez egyébként megfelel az egy évvel ezelőtti értéknek.

A Forbes-rangsor 4. és 5. helyén a nálunk talán kevésbé ismert, az Egyesült Államok második legnagyobb magánkézben lévő cégének számító Koch Industries tulajdonosai, a Koch család két tagja áll, egyaránt 36 milliárd dolláros vagyonnal. A tíz leggazdagabb amerikai között négy Walton is szerepel, közülük a 6. pozícióban 35,4 milliárd dollárral a világ leggazdagabb asszonya, Christy Walton. A család tagjai a Wal Mart üzletláncnak köszönhetik gazdagságukat.

A Forbes felsorolásának élmezőnyében számos, a technológiai iparból ismert személy található, így a 12. pozícióban Jeff Bezos, az Amazon alapítója szerepel 27,2 milliárd dolláros vagyonnal, közvetlenül a Google két társalapítója, Larry Page és Sergey Brin előtt.

Ismét beverekedte magát a 20 leggazdagabb amerikai közé Carl Icahn, akinek ugyan nem jött össze a Dell feletti irányítás megszerzése, azonban a 18. helyen szerepel 20,3 milliárd dollárral. Szintén visszatérő az élmezőnybe Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, akinek vagyonára a közösségi oldal részvényeinek szárnyalása hatott kedvezően. A még most is csak 29 éves üzletember ennek köszönhetően egy év alatt 9,6 milliárd dollárral lett gazdagabb, teljes vagyonát 19 milliárd dollárra becsülik.

Moskovitz a legfiatalabb milliárdos

A Forbes 400 leggazdagabb amerikait bemutató listáján a legfiatalabb milliárdos a 29 éves Dustin Moskovitz, a Facebook társalapítója, akinek vagyona egy év alatt duplájára, 5,3 milliárd dollárra nőtt. A második legifjabb szupergazdag szintén Facebook kötődésű, Mark Zuckerberg mindössze 8 nappal idősebb, mint társa, vagyonát 19 milliárd dollárosra becsülik. A Napster társalapítója és a Facebook korábbi vezérigazgatója, Sean Parker is még csak 33 esztendős és 2 milliárd dollárral szerepel a listán. A Forbes legfrissebb 400-as rangsorában egyébként 20, 45 évesnél fiatalabb milliárdos található.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.