BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét az alapító kezébe kerül a Dell

A Dell részvényesei megszavazták, hogy eladják a céget az alapító Michael Dellnek és a Silver Lake Partners nevű kockázati tőketársaságnak. A közel 25 milliárd dolláros tranzakcióval felgyorsulhat az új stratégia bevezetése

Eldőlt, hogy 24,9 milliárd dollárért Michael Dell és a Silver Lake Partners felvásárolják a Dell-t. A társaság részvényeseinek közel kétharmada szavazott a múlt hét végén az eladásra, amelynek köszönhetően részvényenként összesen 13,88 dollárhoz jutnak majd. A tranzakció megvalósulásához a hatóságok jóváhagyására is szükség van, a tervek szerint november elsejétől már ismét tőzsdén kívüli társaságként működne a Dell.

A részvényesek szavazása egy hosszú, mintegy 8 hónapos küzdelmet zárt le, amelynek tétje a világ egyik meghatározó technológiai cégének jövője volt. A globális személyi számítógép piacon a Dell a második negyedévben a harmadik legnagyobb szereplő volt, az IDC adatai szerint 9,2 millió pc-t adott el, ezzel 12,2 százalékos részesedést szerzett. A vállalat értékesítése ugyan kisebb mértékben esett vissza, mint a teljes személyi számítógép piac, azonban üzleti eredményei lehangolóak voltak. Az augusztus 2-án zárult negyedévben az adózott eredménye például 72 százalékkal esett vissza 2012 hasonló időszakához képest. De 70 százalékos volt a zuhanás az üzemi eredményben is, igaz a cég forgalma nem változott jelentős mértékben, 14,51 milliárd dolláros bevétellel zárta ezt a periódust.

A személyi számítógép piac zsugorodása, a táblagépek és a távol-keleti gyártók előretörése – a pc-szegmensben például már a kínai Lenovo a legnagyobb szereplő - gyors és határozott választ igényelnek, új stratégiára van szükség a Dellnél is.

Az alapító Michael Dell azonban úgy érezte, erre tőzsdei keretek között nem lenne lehetősége, ezért indította meg a harcot a cég feletti irányítás megszerzéséért, melyben legnagyobb ellenfele Carl Icahn, a milliárdos befektető volt.

A részvényesek döntését követően szűkszavúan nyilatkozott ugyan a társaság 75 százalékát, illetve a vezérigazgatói posztot is visszaszerző Michael Dell, az azonban egyértelművé vált, hogy a pc-szegmens továbbra is kulcsfontosságú lesz a cég számára, de emellett a tabletek piacán is erősítenének. Ugyanakkor a jövőben még több figyelmet fordítanak majd a vállalati megoldásokra is.

Közelebb került a Twitter a tőzsdéhez

Stílusosan egy rövid üzenetben – tweet – jelentette be a Twitter, hogy beadta a tőzsdére lépéshez szükséges kérelmet. A világszerte több mint 200 millió felhasználóval rendelkező mikroblog oldal azt egyelőre nem közölte, hogy mikor indul majd a nyilvános kereskedés a papírjaival, illetve hogy mekkora bevételre számítanak a részvénykibocsátásból. Iparági becslés szerint augusztusban már 10,5 milliárd dollár volt a társaság piaci értéke. Az eMarketer piackutató cég szerint az idén 582,8 millió dolláros lehet a cég forgalma.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.