BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a magyar alkalmazásfejlesztés Oscar-díja

Alkalmazásfejlesztő versenyt indít Appra magyar! Néven az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége – jelentették be az IVSZ mai sajtótájékoztatóján. Tavaly év végén a magyar felnőttek 29 százalékának volt okosmobilja, és a készüléktulajdonosok 60 százalékuk szokott internetezni.

Az új kezdeményezés keretében több kategóriában indulhatnak a fejlesztők, így élet/mód, közhasznú, játék, üzleti és oktatás témában várják a pályázatokat a szervezők. Az IVSZ mai sajtótájékoztatóján elhangzott, a versenyre mától november 8-ig lehet nevezni, a 2012. július 1. után, bármely alkalmazásboltban publikált applikációval.

A beérkezett fejlesztéseket egy ötfős szakmai zsűri bírálja el, de a közönség is szavazhat a legjobbra. A bírálati szempontok között a minőség mellett ott van a platformfüggetlenség is. A kategóriagyőztesek és a Sanoma Media közönségdíját elnyerő alkalmazás fejlesztői 200 ezer forintos ösztöndíjprogramot nyernek, míg az Év Alkalmazása díj nyertese kétfős kiutazási lehetőséget nyer a barcelonai Mobile World Congress-re.

A tervek szerint évente megrendezik a versenyt, amelyet Papp István, a Microsoft ügyvezető igazgatója, a magyar alkalmazásfejlesztés Oscar díjaként említett. Nagyon széleskörű összefogással valósult meg a kezdeményezés, közölte a Microsoft vezetője, aki hozzátette azt is, hogy a célok között szerepel az is, hogy felhívják a figyelmet a fejlesztőkre.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az okostelefonok térhódítása alapvető változásokat indított el, egyre többen ismerik fel az új technológia előnyeit. Az elmúlt időszakban erőre kaptak a mobilalkalmazást fejlesztő közösségek és a hagyományos fejlesztők is elmozdultak ebbe az irányba. Az IVSZ elnöke hozzátette, hogy a 2014-2020 közötti időszakra úgy tűnik, az ágazat megkapja a szükséges anyagi forrásokat, azonban rendkívül fontos az is, hogy az oktatás területén is megfelelő támogatást kapjon ez a terület.

Dobó Mátyás, a Magyar Telekom termékfejlesztési vezetője rámutatott, hogy Magyarországnak nagyon sok jó adottságai vannak ezen a piacon, jó a képzésünk, jók az ötletek. Azonban a jó ötletek iránt nagy az érdeklődés, nagy a verseny, elég csak arra gondolni, hogy Európa egyik startup fellegvára, Berlin mindössze néhány órára van Budapesttől. Fontos ezért, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amelyben a magyar startupok itthon is tudnak érvényesülni.

A múlt év végén a magyar felnőttek 29 százalékának volt okostelefonja az eNET-Telekom közös kutatása szerint. A 2,4 millió készüléket főként a fiatalok, férfiak, iskolázottabbak és a budapestiek birtokolják. A használók 60 százaléka szokott internetezni telefonján.

A Google kutatása szerint a magyar okostelefon használók készülékein átlagosan 20,7 alkalmazás fut, ebből 8,6-ot használnak aktívan, és csak 1,6 a fizetős applikációk száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.