BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresett a webes és videokonferencia kommunikáció

A magyarországi cégek is elsősorban költségcsökkentési céllal fordulnak az újabb technológiák felé.

Jelenleg ugyan még a telefon és az elektronikus levelek számítanak a hazai céges kommunikáció fő csatornáinak, az előbbit a válaszadók 26 százaléka, az utóbbit 34 százaléka használja, de a vállalatok már egyre jobban érdeklődnek a webes és videokonferencia megoldások iránt is. Egyebek mellett ez derül ki a hazai vállalatok döntéshozóinak a körében végzett legutóbbi felmérésből, amely a Cisco megbízásából készült.

A 300 fős kutatás egyik fő megállapítása szerint mivel a költségcsökkentés továbbra is meghatározó a hazai cégek életében, így a kommunikációs technológiai váltásnál is elvárás a kiadások, főként az üzleti utakkal összefüggő költségek csökkentése. A vállalkozások emellett a döntési folyamatok felgyorsítását is várják a korszerűbb kommunikációtól.

Arra a kérdésre, hogy a következő egy évben az üzleti kommunikációval kapcsolatban milyen területen javasolnának fejlesztést a cégüknél, a válaszadók 23 százaléka jelölte meg az online, webes konferencia lehetőségét, 22 százalék preferálná az okostelefonok, táblagépek beszerzését , míg az egyötödük a videokonferencia bevezetését tartaná a legfontosabbnak.

A felmérésben résztvevők szerint az újfajta megoldások esetében a leghasznosabb funkciók egyfelől az azonnali üzenetküldés és a telefon funkció integrálása, továbbá a jelenlét-információ, aminél látható, hogy egy adott munkatárs, vagy partner éppen elérhető-e és milyen módon, valamint a webes konferenciához kapcsolódó fájlok felhőalapú tárolása és megosztási lehetősége.

A videokonferenciás megoldásnál elsődleges elvárás az egyszerű kezelhetőség. A cégek szívesen használnák a technológiát feltéve, ha azt egy telefonhívás egyszerűségével kezelhetik és életnagyságban láthatják beszélgetőpartnereiket. A felmérés ezen megállapításai egybecsengenek a Cisco által nemrégiben publikált nemzetközi felmérés eredményeivel. Eszerint a fiatal menedzserek ma már leginkább a biztonságos és jó minőségű videokonferencia megoldások segítségével kommunikálnának kollégáikkal, üzleti partnereikkel.

A kutatás szerint egyébként a megkérdezett vállalatoknál használt kommunikációs csatornákat az ott dolgozók 57 százaléka mobileszközökön veszi igénybe, az asztali PC-t és a telefont már alig valamivel több mint az egyharmaduk tekinti elsődleges kommunikációs eszköznek, míg 6 százalékuk használ számítógépre telepített telefonos alkalmazást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.