BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nagyobb áttörés előtt az NFC-képes eszközök piaca

Egy év alatt több, mint megduplázódott azoknak az országoknak a száma, ahol már kereskedelmi szolgáltatásként működik az érintés nélküli mobilfizetést(NFC) lehetővé tevő mobiltárca – olvasható a Berg Insight témával kapcsolatos kutatásában. Eszerint az idei első negyedév végén már 13 országban volt elérhető ez a szolgáltatás, szemben az egy évvel korábbi 6-tal. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy ezek a szolgáltatások egyelőre nagyon kevés ügyfelet érnek el.

A helyzet azonban a következő néhány évben jelentősen változhat köszönhetően az egyre nagyobb számban megjelenő NFC-képes telefonoknak, vagy az NFC-képes értékesítési pontoknak. A készülékekben az első komolyabb áttörés 2011.végén következett be, ami aztán tovább gyorsult 2012-ben, amikor már az Apple-t kivéve lényegében az összes meghatározó márkagyártó megjelent saját NFC-s modelljével. A Berg Insight becslései szerint tavaly mintegy 300 százalékkal bővült az NFC-képes készülékek világpiaca, elérte a 140 millió darabot. Hozzávéve az azt megelőző években eladott tételeket, elmondható volt, hogy a múlt év végén az összes mobiltelefon 3,3 százaléka volt képes mobiltárca funkciókat ellátni. A piackutató előrejelzései szerint 2012 és 2017 között átlagosan évi 65 százalékkal növekszik az NFC-képes mobilok piaca, amely az időszak végére elérheti a 2,1 milliárdot. Tavaly nagyjából megkétszereződött az NFC-képes terminálok száma, a nagyobb szállítók, mint a VeriFone és az Ingenico POS-termináljaikba már szabvány elemként építik be az NFC-technológiát. A Berg Insight előrejelzése szerint az értékesítési pontok száma a következő években évi 46,1 százalékkal növekszik majd, 2017-re megközelítve a 45 milliót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.