BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

T-Systems-segítséggel indulhat az e-levéltár

Fejlesztés Európában már bizonyított, piacvezető megoldásokat alkalmaztak a magyar rendszernél

Az idő rövidsége jelentette talán a legnagyobb kihívást a szeptember végén lezárult elektronikus levéltár projekt kapcsán – mondta el Rékasi Tibor, a munkában fővállalkozóként szerepet vállaló T-Systems Magyarország Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese. Bár a beruházás előkészítése már 2008-ban elindult, a megvalósításra mindössze 10 hónap maradt. A rendkívül szoros határidőt a megfelelő felkészülésnek köszönhetően sikerült tartani – közölte Rékasi Tibor. „Az, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült megvalósítani ezt a feladatot azért is komoly eredmény, mert előzetesen egy-egy részmunkára számoltunk 10 hónappal” – tette hozzá a T-Systems értékesítési vezérigazgató-helyettese.

Az európai uniós forrásból megvalósult elektronikus levéltári projektre – amelynek első fázisa a Magyar Nemzeti Levéltárat és Budapest Főváros Levéltárát érintette – összesen 2,75 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből a T-Systems által elvégzett feladatok szerződéses értéke 1,2 milliárd forint volt. A társaság megoldása két, Európában már számos országban alkalmazott, a digitális archiválás, illetve az iratkezelés területén piacvezető szoftverre épül, ezek magyarra fordítását, továbbfejlesztését, és hazai viszonyokra történő optimalizálását, és integrálását végezték el. A két alaprendszer kiegészül a cég saját fejlesztésű elektronikus levéltári portáljával, mely a publikus adatok kereshetőségén túl a kutatói kérések on-line kezelését is lehetővé teszi, valamint egy interfész modullal, amely az iratképző szervek iratanyagainak online levéltárba küldését valósítja meg. Emellett a cég szállította a működtetéshez szükséges teljes hardver infrastruktúrát is. A feladat nagyságát jól mutatja, hogy mintegy 70 terabájtnyi digitális és nyilvántartási tartalmat kellett nagyon rövid idő alatt migrálni a Levéltári Nyilvántartó Rendszerbe és a Központi Archívumba.

A projekt eredményeként nagy biztonságú és rendelkezésre állású, katasztrófatűrő rendszer jött létre. Az e-Levéltár infrastruktúrájának kialakításakor figyelmet szenteltek a hardverek fizikai, szoftverek logikai hibái, sőt, az emberi figyelmetlenségből eredő hibák kiküszöbölésére. Így olyan rendszert hoztak létre, amely robosztus, mégis kézben tartható – mondta Rékasi Tibor.

Neten kutatható iratok

Október elsején indul az e-levéltári projekt nagyközönség számára legérdekesebb eleme, az Elektronikus Levéltári Portál. Ez olyan online felület, amelyen keresztül bárki elérheti a már digitalizált nyilvános levéltári tartalmakat. Olyan tartalmakhoz juthatnak hozzá, amelyek a közlevéltárak állományában eddig is elérhetőek voltak, de csak kutatási procedúrákon át lehetett hozzájuk férni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.