Mit tehetnek a laktózra érzékenyek? Végleg le kell mondaniuk a tejtermékek fogyasztásáról? E témáról Henter Izabella dietetikussal beszélgettünk.
Először is fontos tisztázni, mi áll a háttérben. Lehet életre szóló vagy átmeneti, lehet nagyfokú és lehet enyhe tűrőképesség is a laktóz intoleranciában. Az ellenérzésen alapuló intoleranciának inkább érzelmi oka van, így méréssel vagy vizsgálattal nem leírható. Azok, akik minden tej eredetű ételtől tartózkodnak, dietetikai szempontból segítségre szorulnak. „Magát a tejcukorérzékenységet a vékonybélben termelődő laktóz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. Többször előfordul, hogy valaki a tejet magában nem kedveli, ugyanakkor kávét, vagy kakaót szívesen fogyaszt. Aki a nyers tejet nem, de más tejtermékeket fogyaszt, azoknál nincs veszélye a hiányállapot kialakulásának, nem kell külön gondot fordítani a pótlására” – mondta Henter Izabella.
A tejcukor jelentősen megkönnyíti egyes ásványi anyagok (mint a kalcium, a magnézium, a vas, a réz vagy a cink) felszívódását. Ez a folyamat pedig szükséges az egészséges bélflóra kialakulásához, illetve fenntartásához. A tej egyik fontos összetevője, a galaktóz, fehérjével, illetve zsírral kapcsolódva épül be a porcba és a kötőszövetbe, emellett fontos szerepe van az idegrendszer felépítésében is. Érdemes tehát utánajárni, hogy mi állhat a hátterében, ha a tej fogyasztása mégis panaszt okoz. A laktáz hiánya több módszerrel is jól felismerhető, kórházak, illetve klinikák gasztroenterológiai osztályai és szakrendelők is végeznek hasonló vizsgálatokat.
A leggyakrabban használt módszer az úgynevezett hidrogén kilégzési teszt, melynek során a lélegzet hidrogéntartalmát mérik. A vizsgálat során éhgyomorra itatnak tejcukortartalmú folyadékot. A folyamat abból áll, hogy meghatározott időközönként megvizsgálják a lélegzet hidrogén tartalmát. Amennyiben az értékek magasabbak a normálisnál, akkor valószínűsíthető a laktózérzékenység. A hagyományos laktóz intolerancia vizsgálatok során az éhgyomorra megivott tejcukor oldat felszívódását vizsgálják. Normál esetben az oldat a vékonybélben glükózzá és galaktózzá bomlik, majd felszívódik a véráramba, így megemeli a vércukorszintet. Amennyiben a meghatározott időközönként vett vérminta nem mutat kellő vércukorszint emelkedést, akkor az a laktáz enzim hiányára vagy csökkent működésére utal.
Az elsődleges teendő a megfelelően alkalmazott diéta, ami sokak meggyőződésével ellentétben nem jelenti a létfontosságú tejtermékek teljes elhagyását! A diéta során ugyanis elérhető a tünetmentesség, és biztosíthatók a szükséges tápanyagok. Miután a 3-4 hét teljes tejmentesség eltelik, fokozatosan bevezethetők a sajtok és a savanyított tejtermékek. Az érett kemény- és félkemény sajtok többnyire nem tartalmaznak tejcukrot és a penésszel érő sajtoknak (camembert és a többiek) is alacsony a laktóztartalmuk. A tejföl, a tejszín és a vaj magas zsír és koleszterin összetevőjük miatt is mértékletességet követelnek.
A laktózmentes diétában minden élelmiszer csomagolásán érdemes gondosan tanulmányozni az összetételt, hogy ne szerepeljen benne: tej, tejpor, tejszín, savó, savópor, író, írópor, permeátum, tejcukor, laktóz. A diéta fontos részét képezi a magas kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztása is. Ilyenek például a kelkáposzta, a hüvelyesek, a dió, a mandula, a mogyoró, a szója készítmények és a lágy, ehető csontú halak, mint a szardínia, a makréla vagy a lazac. Összegezve: véglegesen nem kell megvonni a szervezettől a laktóz tartalmú ételeket és italokat, ugyanis fontos részét képezik a táplálkozásnak. A legtöbb tejcukor érzékeny bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket még probléma nélkül el tud fogyasztani.
Amire figyelni kell
A langyos, meleg vagy magasabb zsírtartalmú, illetve a más táplálékkal együtt fogyasztott tej lassabban ürül ki a gyomorból, így a belek laktóz emésztése is jobb, mert hosszabb idő áll rendelkezésre. Először ételbe keverve kiskanálnyi mennyiséggel lehet terhelni, majd fokozatosan növelni a mennyiséget. A mindennapokban nagy segítség lehet a laktáz tabletta, ami az orvosilag diagnosztizált laktózérzékenyek számára vényre, illetve támogatott gyógyszerként is felírható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.