BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévés központot hoz a Deutsche Telekom Budapestre

A televíziós fejlesztési tevékenység összehangolására, később pedig az értéknövelt TV-szolgáltatások hatékonyabb működtetésére nemzetközi TV-szolgáltató központot hoz létre Magyarországon a Deutsche Telekom(DT).

International TV Service Center néven nemzetközi tévés kompetencia-központot hoz létre Budapesten a Deutsche Telekom – tájékoztatták a Telebitet a távközlési nagyvállalatnál. Az új szervezet a jövőben a Magyar Telekom részeként működik majd. Feladata az alábbi hét országban – Magyarországon kívül Horvátországban, Görögországban, Macedóniában, Montenegróban, Romániában és Szlovákiában – jelenleg is folyó televíziós fejlesztési tevékenység, illetve az itt dolgozó mintegy 150 szakember munkájának az összehangolása. A jövőbeni fejlesztésekben még jobban előtérbe kerülnek majd a minőségi tartalomfogyasztást előremozdító megoldások, a Deutsche Telekom ebben a térségben lévő mintegy 3 millió TV-s ügyfele számára.

Kérdésünkre, hogy miért éppen Budapestre esett a választás, a Magyar Telekomnál az alábbiakat válaszolták: A DT csoport országaiban a TV szolgáltatás-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek között már a kompetencia-központ létrehozatala előtt elindult egyfajta együttműködés a kutatás-fejlesztési tevékenység összehangolására. A közös munka során világosan megmutatkoztak azok a területek, amelyek összevonásával hatékonyság-növelést lehet elérni, és az így megnyert erőforrásokat további fejlesztésekre fordítani. Ez egybecseng a DT csoport azon törekvésével, hogy az új, innovatív szolgáltatásokat mindig abban az országban teszteljék és vezessék be először a piacra, ahol a leginkább adottak ehhez a feltételek.

„Magyarországot elsősorban a helyi piacon szerzett tapasztalat, a televíziós szolgáltatások fejlettsége és a kedvező földrajzi helyzet miatt választották, de az is szerepet játszott, hogy a magyar kollégák televíziós technológiaismerete kiemelkedő” – mondja Thomas Staneker, a budapesti kompetencia-központ vezetője.

A hagyományos televíziózást gyökeresen átalakító IPTV szolgáltatást hazánkban elsőként a Magyar Telekom indította el 2006-ban, és kereskedelmi forgalomban egy ideig kizárólag ez a szolgáltató nyújtott interaktív televíziós szolgáltatást. Öt évvel később a cég a hazai piacon szintén elsőként vezette be interaktív műholdas tévészolgáltatását, amely – speciális hibrid technológiai megoldásként – nyújt internetes kapcsolaton keresztül interaktív tartalmakat a műholdas tévén.

Ma hozzávetőlegesen 800 ezer előfizetője van a Magyar Telekom különböző platformokon nyújtott televíziós szolgáltatásainak, amivel a hazai tévés operátorok között meghatározó szerepet tölt be. A leggyorsabban növekvő szegmens ma már az interaktív TV szolgáltatás, előfizetői már a teljes ügyfélkör közel felét fedik le.

A tévés fejlesztői csapat legújabb eredménye Magyarországon a Moziaréna szolgáltatás, amelynek segítségével számítógépen, arra alkalmas okostelefonon, táblagépen vagy akár smart TV-n is lehetőség van mozifilmek megtekintésére a Telekom Videotéka(VoD) kínálatából. A szolgáltatást már minden hazai internet-előfizető igénybe veheti. A kikölcsönzött tartalmak a számítógépről a böngészőben, illetve arra alkalmas mobileszközökön is lejátszhatók a megfelelő okostelefon-alkalmazás segítségével. A VoD szolgáltatás keretében nagyjából 3000 tartalmat, ezen belül közel 1000 mozifilmet nézhetnek meg az előfizetők.

Az interaktív tévézés iránt mutatkozó egyre erősödő igényt valamint a „tudatosodó” tévézést jól mutatja, hogy a Magyar Telekom több mint 300 ezer IPTV előfizetőjének mintegy a fele használja rendszeresen az interaktív funkciókat (többek között a Videtotéka, a Facebook, az origo és a Horoszkóp alkalmazásokat), amely havonta körülbelül 750 ezer alkalmazástár-indítást jelent.

Milyen tartalmat akar és hogyan éri azt el a jövő tévénézője?

A tévénézők ma már egyre tudatosabban választanak a műsorkínálatból, és használják ennek érdekében az interaktív lehetőségeket nyújtó képernyőket, legyen az hagyományos, vagy műholdas interaktív tévé, vagy éppen egy okostelefon. A modern készülékek által nyújtott lehetőségek és azok használata számukra egyre természetesebb választás, így ma már leginkább csak azt és akkor néznek meg a képernyőkön, amit és amikor érdekesnek tartanak.

Az előfizetők a televíziójuk, számítógépük és a mobilkészülékük segítségével – a képernyők átjárhatósága jegyében – szabadon válogathatnak a szolgáltatások között és egy eszközön több szolgáltatást is elérhetnek.

Azaz a jövőben bármelyik eszközön elérhetjük az internetet, és ha éppen nem vagyunk otthon, akár mobilról is hozzáférhetünk például az interaktív TV alkalmazásaihoz, egyebek mellett elindíthatjuk kedvenc műsorunk felvételét. Ez utóbbi a Telekomnál bizonyos okostelefonos platformokról már most is elérhető.

Az előfizetők a televíziójuk, számítógépük és a mobilkészülékük segítségével – a képernyők átjárhatósága jegyében – szabadon válogathatnak a szolgáltatások között és egy eszközön több szolgáltatást is elérhetnek.

Azaz a jövőben bármelyik eszközön elérhetjük az internetet, és ha éppen nem vagyunk otthon, akár mobilról is hozzáférhetünk például az interaktív TV alkalmazásaihoz, egyebek mellett elindíthatjuk kedvenc műsorunk felvételét. Ez utóbbi a Telekomnál bizonyos okostelefonos platformokról már most is elérhető. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.