BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővül a globális it-outsourcing piac

Az idén várhatóan 288 milliárd dolláros lesz a globális informatikai outsourcing piac (ITO), ami 2,8 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest – derül ki a Gartner elemzéséből. A piackutató cég előrejelzése szerint ugyanakkor a korábban vártnál lassabb lehet a növekedés üteme a szektor szinte valamennyi szegmensében. Az elemzés alapján a feltörekvő ázsiai, óceániai, latin-amerikai piacokon, illetve Kínában 2013-hoz képest jövőre 13 százalékos fejlődés várható az it-outsourcingban. A régióban tapasztalható számottevő bővülés a nagy nemzetközi vállalatok terjeszkedésének, a helyi cégek ügyfélként való megjelenésének és a kedvező gazdasági környezetnek köszönhető.

Észak-Amerikában a Gartner szakemberei arra számítanak, hogy a megbízók egyre inkább az éves szintű megállapodásokat erőltetik majd, így igyekeznek kiszámíthatóvá tenni az informatikai költségeiket. A nagy beruházások ellen ható üzleti környezet, és a kevés saját eszközre épülő it-stratégiák ebben a térségben is bővüléshez vezetnek a következő években.

Leginkább az érett ázsiai piacok és Nyugat-Európa vonatkozásában módosította növekedési előrejelzését a Gartner, ezekben a térségekben a devizaárfolyamok alakulása, valamint az általános gazdasági környezet gátolja a gyorsabb fejlődést.

Érdekes változásokat eredményez az informatikai tevékenység kihelyezési piacon is a BYOD (bring your own device – hozd a saját eszközöd) trend elterjedése a cégeknél. Ennek hatására a Gartner elemzői azt várják, hogy 2017-ig jelentősen nő majd az okostelefonok és táblagépek kapcsán igénybe vett outsourcing szolgáltatások értéke. Ezzel párhuzamosan a hagyományos, asztali gépekre vonatkozó támogatási megállapodások értéke zuhanhat a következő években, igaz ezt a folyamatot némileg ellensúlyozza, hogy Latin-Amerikában, a feltörekvő ázsiai és óceániai piacokon, illetve Kínában éppen az ilyen jellegű szolgáltatások iránt nő a kereslet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.