BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges látványosság a Szent Iván-éj

A portugál Portó igazi júniusi látványosság a Sao Joao, azaz a Szent Iván éji színpompás felvonulás, tűzijáték és utcabál (június 24). A közel 1500 éves város fekvése pazar: a folyó kanyarulatai hatalmas, meredek gránittömböket ölelnek körül. Folyóparti óvárosa, a dombra épült Ribeira a turisták kedvence is. A több száz éves, szűk utcák régi udvarházakat, elegáns üzleteket, hangulatos éttermeket, bohém bárokat rejtenek. Itt időzve kihagyhatatlan a világhírű portói borok kóstolgatására. Ez a város fő attrakciója. A Rio Duoro túlpartján, Vila Nova de Gaián található a borközpont.

A portóit, azaz o Vinho do Portót 9 kategóriában termelik. Az extra száraztól az édesig, a fehértől a mély rubin színűig. A testes, gazdag aromájú, sokszor elegyített borokat általában 2-3 év érés után dobják piacra, de a Colheita Portót gyakran ötven évig is érlelik.
Portóban az ital természetesen nem lehet más, mint a portói, enni viszont a portugálok nemzeti eledelét, a bacalhaut (sózott tőkehal) érdemes. Sokféle formában készítik, krumplival lerakva, egytálételként is. A húsok közül a sertés a kedvenc. Érdemes a kisebb, családi vendéglőket keresni. Az édesszájúak ezekben mindig jól járnak. (További információk: www.portugalia.lap.hu.)

Megmártózni az óceánban

A városból helyi busszal lehet megközelíteni a 6, illetve 10 km-re lévő két óceánparti üdülőhelyet: Foz de Duorót és Matosinhost, ahol a strandolás is olcsón megúszható, és hatalmas élmény megmártózni az óceánban. Érdemes keresni a borpincészetek buszait, 3 euróért hirdetnek városnézést (a Hop on hop off buszok 15 eurós áraival szemben), és a városnéző túra végállomása maga a pincészet, borkóstolóval együtt!


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.