BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodó turizmus

Ugyan márciusban volt a leggyengébb a forint, a KSH szerint így is 2,6 százalékkal csökkent a szálláshelyek vendégforgalma, amit nem lehet csak a húsvét-hatásra fogni

Közel egy év folyamatos növekedés után a KSH adatai szerint márciusban 2,6 százalékkal csökkent a szálláshelyek vendégforgalma Magyarországon.

A visszaesés főleg a külföldi vendégéjszakák számában látványos (4,1 százalék), de a belföldi is, 0,8 százalékos mínuszt produkált. A KSH jelentése kiemeli: a márciusi vendégforgalom csökkenésénél figyelembe kell venni, hogy tavaly a húsvéti forgalom már márciusban éreztette hatását, míg az idén ez csak az áprilisi adatokban jelentkezik majd. „A húsvét is szerepet játszik, de túlzás lenne csak erre fogni a visszaesést. Nem tudok másra gondolni, mint hogy nem vagyunk elég jók, elég vonzók. A német és az osztrák vendégek más országot választanak” – mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség főtitkára. Főleg az osztrák piaccal van gond, de ha a tendencia folytatódik, akkor hamarosan már nem a német lesz a legerősebb küldőpiacunk, hanem az orosz. Utóbbiak ugyanis egy év alatt felére csökkentették a hátrányukat: most is 20 százalékkal növekedtek, míg a német éjszakák száma 12 százalékkal csökkent. Összességében az első negyedévben 240 ezer német és 176 orosz éjszaka szerepel a statisztikákban, míg tavaly ilyenkor 257 ezer és 135 ezer volt. Az osztrákokat márciusban az olaszok is megelőzték, bár ez a nyári hónapok alatt még biztosan változni fog. A turizmus gyenge márciusi mutatói azért is váratlanok, mert március közepén ért a tetőpontjára a forint gyengülése.

„A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44 százalékos volt, ami 0,6 százalékponttal kevesebb az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 59 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli volt” – írta a KSH. Arról nincs szó, hogy nagyot kaszált volna a szállodaipar, mert továbbra is olcsók a hazai hotelek. A márciusban kiadott szállodai szobák bruttó átlagára ugyanis mindössze 14 ezer forint volt. Összesen 20,7 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Negyedéves alapon azonban még a gyenge március ellenére is pozitívban van az ágazat: a 3,5 millió vendégéjszaka 5 százalékos növekedést jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.