BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvátország: britek, franciák és németek a tengerparton

Nyaralás Egy év alatt átlagosan a tizedével bővül a Dubrovnikba látogató turisták száma, a tendencia folyamatos; a tavalyi mintegy kétmilliós vendégforgalomból az óceánjárókkal és a repülővel érkezők teszik ki a többséget – mondta el az MTI-nek a Dubrovnik-Neretva Megyei Idegenforgalmi Közösség igazgatója. Vladimir Bakic kifejtette: 2013-ban közel 1,3 millió turista több mint 6,1 millió vendégéjszakát töltött a dél-dalmát városban és térségében.

Több mint 93 százalékuk külföldi volt, a számuk 10 százalékkal haladta meg az előző évit, az itt töltött idő pedig 7 százalékkal nőtt 2012-höz képest. A csak a történelmi várost felkeresők 768,5 ezren voltak, ők 2,9 millió éjszakát töltöttek itt el.

Ez az adat még nem tartalmazza a Dubrovnikban kikötő óceánjárókkal érkező vendégek mintegy 900 ezres számát, ők ugyanis átutazóként szinte kizárólag egynapos látogatást tesznek és az egyszerre több ezer utast befogadó hajókon töltik az éjszakát.

A helyben megszálló külföldi turisták közül a britek vannak a legtöbben, őket létszámban a francia és a német turisták követik, de a vendégéjszakákat illetően a lengyelek szerepelnek a harmadik helyen. Tavaly 15,2 ezer magyar látogatott el az Adria egyik legszebb városába, ahol 88,3 ezer éjszakát töltöttek, s ezzel a két adattal a magyarok a tizenkilencedik helyen szerepelnek a nemzetek sorában, míg a teljes horvátországi turizmusban Magyarország a 10. legjelentősebb országnak számít.

A britek, a franciák és a németek mellett főként a lengyel, a szlovén és a cseh turisták körében kedvelt célpont a horvátországi Korcula szigete, az ide érkező kevés számú magyar vendég többsége egy kistelepülés magyar tulajdonú üdülőtelepét keresi fel. Tavaly 360 ezer vendégéjszakát regisztráltak a történelmi kisváros szálláshelyein, de az idén júniusig már mintegy 10 százalékos növekedést tapasztaltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.