BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest még divatos

Főleg az áprilisi és a májusi eredménynek köszönhetően jó félévet zárt a budapesti turizmus, de a főváros trendisége múlandó lehet. Megint az Egyesült Királyságból jöttek a legtöbben, míg az osztrákokat nagyon nem érdeklik a látványosságaink

Budapest még mindig a brit turisták kedvence, ugyanis 2014 első félévében az Egyesült Királyságból érkező vendégek töltötték el a legtöbb (287 ezer) éjszakát a magyar fővárosban. A dobogóra az országos első németek és az olaszok fértek még fel, míg érdekes módon az országos szinten a harmadik legfontosabb piacunknak számító osztrákokat nagyon nem érdekli Budapest. Még Svédországból és Izraelből is többet éjszakáztak a fővárosi szállodákban, mint a szomszédos Ausztriából.

„Budapest kereskedelmi szálláshelyein 2014 első hat hónapjában 1 millió 550 ezer vendég szállt meg, 4,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés mértéke mintegy fele az országos átlagnak” – közölte a KSH. Az összes vendégforgalom valamivel több mint négyötödét adó külföldi vendégek száma 3,9 százalékkal, a belföldieké ennél lényegesen nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A hazai és a külföldi turisták pedig összesen 3,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a fővárosi szálláshelyeken, 2,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

„Budapest ismerete a legjellemzőbb a brit piacon, köszönhetően az utóbbi években elindított fapados légitársaságoknak és városnéző utaknak. Mind a fiatalabb, mint pedig a középkorú és idősebb párok számára népszerű, divatossá váló, trendi várost jelent. A Budapesten kívüli turisztikai lehetőségekről jelenleg kevés angol nyelvű információ van jelen a brit piacon” – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. taktikai tervében. Gyenge pontnak nevezik azonban, hogy kevés az elérhető angol nyelvű weboldal és kevés az online foglalási és fizetési lehetőség a szolgáltatóknál.

A Budapest Airport adataiból is kiderül, hogy a brit főváros továbbra is toronymagasan vezeti az utasforgalmi statisztikákat a városok versenyében. Londonban négy repülőtér (Luton, Stansted, Gatwick és Heathrow) is elérhető Budapestről, míg a második helyre feljött Párizs három repülőterével, míg Frankfurt a harmadik helyezett Amszterdam és Brüsszel előtt. Ha az országok júliusi statisztikáját nézzük, akkor némileg változik a helyzet (az érkező utasok számadatai alapján): Németország az első 71 ezer utassal, míg Nagy-Britannia csak a második 66,5 ezerrel.

„Most Budapest tényleg nagyon trendi és divatos célpont, most felfelé megy velünk a hullámvasút. Főleg a második negyedév, az április és a május sikerült nagyon jól. De a divat gyorsan változik, ezért az optimális az lenne, ha nem csak a szabadidős turizmusban, hanem a konferenciaturizmusban is erősek lennénk” – mondta lapunknak Kollin Gergely, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióvezetője. Hozzátette: továbbra is jellemző, hogy a SZÉP-kártya forgalomból a budapesti szállodák csak nagyon minimálisan részesülnek.

Az Európán kívüli országok közül az USA után Izrael, Japán, a Koreai Köztársaság és Kína játszik jelentős szerepet a főváros idegenforgalmában. Főleg az utóbbi két ország Budapestre irányuló vendégforgalma bővült: a Koreai Köztársaságból érkezők 57 százalékkal, a Kínából érkezők pedig 23 százalékkal több vendégéjszakára maradtak, mint egy évvel korábban, pedig a légi összeköttetésünk nem lett jobb.

Miskolc is próbálkozik

Jelentősen nőtt a turizmus bevétele és a vendégéjszakák száma Miskolcon az év első felében a tavaly azonos időszakihoz képest – közölte a miskolci Tourinform irodát működtető Midmar Nonprofit Kft. A városban eltöltött vendégéjszakák száma az első fél évben 22 ezer volt, 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó bevétele összesen 230 millió forinttal, 34 százalékkal nőtt. A Midmar közleménye szerint mind a külföldi, mind a belföldi turisták száma az idei év első felében meghaladta a tavaly azonos időszaki adatokat, Miskolcon a vendégek átlagos tartózkodási ideje 2 éjszaka volt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.