BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Védekezni kell a fertőzések, az ételmérgezés ellen

Nyáron mindenki szeret utazni, azonban egy megfázás, egy vírus, esetleg egy hasmenéses megbetegedés beárnyékolhatja a pihenésre szánt időt. Annak érdekében, hogy az egész család számára felhőtlenül teljen ez az időszak, ha már megvan az úti cél, indulás előtt mindenképpen érdemes utánanézni, mi az, amire fokozottan kell figyelnünk, főleg, ha Európán kívül, távoli tájakra utazunk.

• Tudjuk meg, hogy milyen az adott országban a csatornahálózat, ihatunk-e csapvizet vagy inkább csak palackozott italokat fogyasszunk. Sok esetben még fogat mosni is érdemesebb üveges vízzel, nehogy elkapjunk valamilyen fertőzést. Ilyen helyen jégkockát se kérjen, fogyasszon!

• Ne egyen nyers gyümölcsöt vagy zöldségeket. De ha nem tudja megállni (a nagy melegben jól jön egy kis gyümölcs) nagyon alaposan mossa meg; még jobb meghámozni. Bár a szállodákban általában szabadon falatozhatunk, az érzékeny gyomrúak inkább még ott is kerüljék el a friss gyümölcsöket.

• Csak olyan helyen együnk, ahol biztosak vagyunk abban, hogy higiénikus körülmények között főzték meg és szolgálják fel az ételt.

• Amennyiben messzi tájakat veszünk célba, érdeklődjük meg: van-e ajánlott, esetleg kötelező védőoltás. Ezeket még időben adassuk be magunknak és családtagjainknak.

Fontos a higiénia!

Az egyik leggyakoribb problémát ilyenkor az E-coli baktérium egy fajtája okozza, melyet „utazók betegségének” is neveznek. A kellemetlen hasmenéssel és hasfájással járó fertőzés főleg a fejlődő országokba való utazásoknál jellemző, ahol alacsonyabb a higiéniai színvonal. Többnyire a vízzel és az élelmiszerekkel terjed, így megfelelő elővigyázatossággal és gyakori kézmosással is megelőzhető.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.