BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német és a holland turisták inkább Brazíliába utaztak

Mégiscsak rossz hatással lehetett a brazíliai labdarúgó világbajnokság a hazai turizmusra, ugyanis a tornán sokáig menetelő Németországból és Hollandiából sokkal kevesebb vendég érkezett hozzánk júliusban, mint tavaly ilyenkor.

A KSH adatai szerint a külföldi vendégek 1 millió 593 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma (540 ezer) 3,7 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött éjszakák száma viszont 0,7 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz viszonyítva.

A német és a holland turisták távolmaradása a leglátványosabb: a 14, illetve 20 százalékos csökkenés nagyon rossz hír az ágazatnak, pedig júliusban már javában dübörögtek a balatoni fesztiválok. Összességében még mindig több a külföldi vendégéjszaka, mint tavaly, de a 3,4 százalékos féléves növekedés júliusra 2,4 százalékra zsugorodott. A hónap statisztikáit ezúttal a Forma 1 sem tudta nagyon javítani, bár a németek mögött második helyen végzett lengyel piac eredményében bizonyára a mogyoródi futam is fontos szerepet játszott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint túl az év felén rekord adatokat mutat a turizmus. „Hazánk kereskedelmi szálláshelyei az év első 7 hónapjában összesen 5,25 millió vendéget fogadtak, akik 13,4 millió vendégéjszakát eltöltve bruttó 101 milliárd forint szállásdíjat fizettek pihenésük során” – közölte tegnap a tárca.

Hozzátették: TOP 10 piacunk forgalma az első hét hónapot tekintve is ígéretesen alakul. Az élen továbbra is Németország áll, a második helyre feljött Oroszország viszont megelőzi a harmadik helyre került Ausztriát. A beutazó turizmus viszonylagos gyengélkedése azért is meglepő, mert júliusban kiváló növekedési számokat rögzített a Budapest Airport: az utasforgalom nem kevesebb, mint 8,5 százalékkal volt magasabb a tavalyi júliusnál.

Az összességében pozitív mérleget a belföldi vendégek hozták össze a nyár második hónapjában: a magyarok 2 millió 17 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 6,1, az általuk eltöltött éjszakáké 5,5 százalékkal nőtt 2013 júliusához hasonlítva. A szállodák szobakihasználtsága júliusban átlagosan 62,1 százalék volt, ami 1,5 százalékponttal több az előző évinél.

Megint az ötcsillagos házaknak volt a legkevesebb üres szobájuk, a 73 százalékos foglaltság már nemzetközi szinten is elfogadható eredménynek számít. Túl az egymilliomodik SZÉP-kártyán a pihenő kártyarendszer nyáron is bizonyít: a júliusi felhasználás 2,7 milliárd forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.