BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bayreuth nem csak Wagnerről szól

Ha nyáron Bayreuthban járt, és az utcán, csak úgy szólt a zene, nyilván nem lepődött meg. Az énekesek, zenészek spontán, jókedvükben is előadnak egy-egy áriarészletet a járókelők legnagyobb örömére

Bayreuth Wagner városaként ismert, az Ünnepi Játékokat a legjelentősebb operafesztiválként tartják számon a világon. Nekünk azonban Liszt miatt is fontos, itt hunyt el, itt van eltemetve, ahogy lánya, Cosima is. Abban a házban rendezték be Liszt Ferenc múzeumát, ahol meghalt, az ágyát azonban kegyeleti okokból nem láthatja a közönség. Liszt sírkápolnájában magyar, osztrák és német emléktáblákat egyaránt látni.

Annak ellenére, hogy a bayreuthiak hihetetlenül büszkék zenei örökségükre, és a Wagner teremtette fesztiválra, nem győzik hangsúlyozni, mennyi minden várja még az ide látogatót. Ez így is van. A belvárosban épen megmaradtak a pompás barokk polgári épületek és paloták. Bayreuth akkor indult virágzásnak, amikor Nagy Frigyes porosz király húga, Wilhelmina őrgrófnő ideköltözött. Rezidenciája, a Neues Schloss (Új kastély), a művészetek iránt elkötelezett őrgrófnő ízlését és érzelmi életét tükrözi. Japán és kínai szobák, pálmaszoba, tükrös mennyezet teszi feledhetetlenné az itteni látogatást, nem is beszélve arról, hogy közben a hangszórókból a grófnő maga komponálta operájának dallamai csendülnek fel. Neki köszönhetjük a Fantázia kastélyt, ami az őrgrófnő nyári laka volt, valamint a várostól 5 kilométer távolságban lévő Eremitage-t is. Ez kisebb nyári lakok és parkok együttese, a barokk kertművészet szép példája szökőkutakkal, árnyas pergolákkal, pálmaházzal.

Európa legszebb barokk színháza, az Operaház, amelyet Wilhelmina őrgrófnő 1744-ben építtetett. A kor ízlésétől nagyon is távol álló színekre, kékre és zöldre festett falak, erkélyek, lépcsők és fakorlátok eleinte megdöbbentették a nézőket, később a város lakói megszerették, és büszkék lettek rá. Bonaparte Napóleon az egyik előadás után elkérte és magával vitte a sötétkék bársonyfüggönyt, annyira megtetszett neki. (Sajnos a világörökségi védettséget élvező épület már 4 éve zárva van, de a restaurálási tervet bemutató előcsarnok ingyen megtekinthető. A 19 milliárd euróba kerülő munkálatokkal várhatóan 2017-ben készülnek el.)

Wagner egykori lakóháza, a Wahnfried ma a zeneszerző múzeumának ad otthont. A kertben látható a szinte jeltelen, vésés és tábla nélküli sír. A hatalmas szürke gránitlap feleségével és Cosimával közös sírját fedi be. Vésett, névvel ellátott sírköve csak két kutyájuknak van.

Innen egy ugrásnyira található Liszt Ferenc múzeuma. Zongorája, a külön az ő számára tervezett és épített rokokó stílusú, fehér koncertzongora azonban nem itt áll, hanem a Steingraeber & Söhne zongorakészítő dinasztiánál. A Steingraeber palotában nincs múzeum, de a rokokó teremben gyakran rendeznek hangversenyeket, ilyenkor látható és hallható Liszt zongorája.

A Bayreuth-Bamberg-Nürnberg által határolt háromszögben találhatók a legnagyobb sűrűségben a sörfőzdék a világon. Az itteni 200 főzdében több mint 1000 féle sört gyártanak. A város leghíresebb gyára, a Maisel is szerepel a Rekordok könyvében, mint a világ leggazdagabb anyagú sörmúzeuma. Az 5500 darabos söröskorsó és -üveg láttán ebben nincs is okunk kételkedni. A leghangulatosabb sörözők és éttermek az óvárosban találhatók. Történelmi helynek számít a Bagolyhoz címzett fogadó, a falra kitett számos fénykép bizonyítja, kik fordultak meg az ódon falak között. Az egyik sarokasztal Wagner törzshelye volt, a fáma úgy tartja, kékre főtt hagymás kolbászt evett legtöbbször. A legjobb étteremnek-sörözőnek a sétálóutcán lévő Oskart tartják, ahol hatalmas adag ropogósra sütött csülköt adnak.

Tippek, információk

Bayreuth Felső-Bajorország (Frankföld) legnagyobb városa

Lakosainak száma 73 ezer

Távolsága Budapesttől 612 km

Megközelítés: vonattal, autóval

Árszínvonal: némileg magasabb a hazainál

Szállás: legegyszerűbb interneten: booking.com/bayreuth

Éttermi árak: főétel 10 eurótól, sör 2 euró

Lakosainak száma 73 ezer

Távolsága Budapesttől 612 km

Megközelítés: vonattal, autóval

Árszínvonal: némileg magasabb a hazainál

Szállás: legegyszerűbb interneten: booking.com/bayreuth

Éttermi árak: főétel 10 eurótól, sör 2 euró-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.