BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felesleges korlátozni az utazást az ebola miatt?

Most már ki lehet jelenteni, hogy a világban a turizmus az egyetlen iparág, amely már egyértelműen túl van a válságon.

A rendelkezésre álló statisztikák alapján a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szakértői 517 millió nemzetközi turistaérkezést becsülnek 2014. január-június között, 22 millióval, azaz 4,6 százalékkal többet, mint 2013 azonos időszakában.

Valamennyi régióban pozitívak a mutatók, a növekedés motorja az amerikai kontinens, ahol 6 százalékos bővülést mértek, ezt követi Ázsia és a csendes-óceáni és az európai régió 5 százalékos növekedéssel. Brazíliának nagyon bejött a labdarúgó világbajnokság: a nemzetközi turizmusból származó bevételei 10 százalékkal nőttek első hét hónapban, júniusban és júliusban pedig 60 százalékkal.

Továbbra is Európa a leglátogatottabb régió a világon, főleg Észak-Európa és a dél-mediterrán térség teljesít jól. Ezek az eredmények a szervezet szerint tükrözik a gazdasági fellendülést a hagyományos európai küldőpiacokon. Ázsiában Japán, a Koreai Köztársaság és Malajzia kétszámjegyű növekedést produkál, ami többek között a vízumkönnyítési intézkedéseknek is köszönhető.

Az afrikai turizmusról pedig egészen különös véleménye van az UNWTO-nak, ugyanis szerintük az ebola vírus körüli félreértések nem tesznek jót az ágazatnak. „A leállított járatok és a felesleges utazási korlátozások nem segítenek feltartóztatni a vírust. Ellenben visszafogja a régió gazdaságát, különösen az idegenforgalmi ágazatot, ezzel pedig milliók megélhetését veszélyeztetik” – fogalmazott Taleb Rifai, a szervezet főtitkára.
Az elmúlt években főleg az orosz és a kínai turisták költései húzták a világ turizmusát, mostanra némileg konszolidálódott a helyzet.

Ez mindössze annyit jelent, hogy lassult a növekedés üteme, de még mindig sokat költenek az orosz és a kínai turisták. Most az olasz és az ausztrál piacokon tapasztaltak jelentős növekedést, de az amerikaiak is többet költenek az idén, mint tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.