BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén nyáron is kevesebb volt a német a Balatonnál

Idén nyáron nem volt túlságosan vonzó nyaralási célpont a Balaton a külföldiek számára. „Júliusban, amely már a főidény kezdete, a külföldi vendégforgalom elmaradt a tavalyitól, ám több hazai vendég érkezett, mint egy évvel ezelőtt” – írta elemzésében a KSH. Az első hét hónapban az üdülőkörzet kereskedelmi szálláshelyei 621 ezer belföldi és 207 ezer külföldi vendéget fogadtak, akik 2,8 millió éjszakát töltöttek el a turisztikai régióban.
A külföldi vendégek átlagosan 5, közülük viszont a németek 7 éjszakát, a dán, orosz és izraeli látogatók pedig több mint egy hetet töltöttek el a tónál. A belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje viszont a 3 éjszakát sem érte el.

Külföldről csak a panziókban és az üdülőházakban foglaltak többen szobát a tavalyinál, a kempingekben az elmaradó külföldi vendégkör és a rövidülő tartózkodási idő apasztotta a regisztrált vendégéjszakák számát. Rossz hír, hogy idén sem sikerült megállítani a német piac zsugorodását. A KSH szerint a német vendégek aránya a külföldi vendégkörön belül csökkent, ezzel szemben az orosz, a cseh, a lengyel és a szlovák látogatóké nőtt. A legnagyobb négy küldőállam sorrendje nem változott: a legtöbb külföldi vendég továbbra is Németországból (47 ezer fő), Ausztriából, Oroszországból és Csehországból érkezett a Balatonhoz.

A holland látogatók száma tavalyhoz képest az ötödével visszaesett, így Lengyelország és Szlovákia is Hollandia elé lépett a legjelentősebb küldőterületek rangsorában. Nemcsak Hévíznek, hanem a Balaton egész nyugati medencéjének a külföldi vendégforgalmát erősíti, hogy a sármelléki Hévíz-Balaton Airport repülőtér révén charter- és menetrendszerinti járatokkal biztosított a tó légi összeköttetése Németországgal, Oroszországgal, Svájccal, sőt idén júliustól már Csehországgal is.
„A Balatonhoz látogatók háromnegyedét a belföldiek tették ki, s a regisztrált vendégéjszakák 62 százaléka is hozzájuk kapcsolódott” – fogalmaz a KSH. Hotelből nincs hiány a tónál: a 188 szállodában 34 ezer, 241 panzióban és üdülőházban 13 ezer férőhely várta a vendégeket.

Az üdülőkörzetbe érkezők héttizede szállodában szállt meg. Január-júliusban a szálláshelyek átlagosan 44 százalékos kihasználtsággal működtek, július végéig a tavalyinál 8,3 százalékkal több, 27,9 milliárd forintnyi bruttó bevételt értek el. Egy szállodai szobáért átlagosan 10 és 23 ezer forint közötti összeget kellett fizetniük a vendégeknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.