BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyberek, még nagyobb az élmény

A Balaton-part délnyugati végeit mindig is a nyugalom, a csend és a háborítatlan természet kedvéért keresték fel az emberek. Mellesleg Balatonfenyvesen már majdnem 120 éve nyaralnak is

Balatonfenyvest már a háború előtt is otthonos, meghitt hangulat jellemezte, amit az itt területet vásárló tisztviselők és közép-rétegek határoztak meg. A polgárok Fürdőegyletet alakítottak, partvédelmet építettek, majd villamosítottak, gyarapították Fenyvest. A korábban mindig valahova hozzácsatolt Balatonfenyves 1992 óta azonban ismét önálló község.

Sikerült megőriznie azt az arculatát, mely minden más Balaton parti településtől megkülönbözteti: nem lett zsúfolt üdülőváros, még főszezonban is nyugodt, kellemes hely. Több mint hat évtizede működik itt az először gazdasági célokat szolgáló, majd egyre inkább turisztikai vonzerőt képviselő kisvasút. Egész évben közlekedik, Balatonfenyvestől Somogyszentpálig szeli át a vadregényes Nagyberket, ami a település déli határa.

Tüskeváras kalandok

A legtöbben Fekete István lebilincselő regényéből, a Tüskevárból ismerjük ezt a tájat. Matula bácsi, Tutajos és Bütyök tanulságos, szívet melengető történeteiből. A somogyi Nagyberek egyike Magyarország legtitokzatosabb tájainak. A múlt század közepéig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt. A Sió csatorna kiépítésével a Balaton vízszintje tartósan csökkent, így a Nagyberek magasabb részei szárazra kerültek és ezeken a területeken fás, ligetes, bozótos részek alakultak ki, egyéb területeit pedig sás- és nádtakaró borította el. Amikor Bende Zsolt biológussal vízre szállunk, az első néhány percben – mentőmellény ide, mentőmellény oda – nyugtalanítóan billegőnek, bizonytalannak érzem magam a kenuban. Rövidesen azonban már csak a varázslatos tájra és kísérőnkre figyelek. Bár a hajdani varázslatos vízi világnak csak a töredéke maradt meg, még a mai, erősen átalakított formájában is lebilincselő a táj, némely részén még őrzi az ősi képet. Zsolt elmeséli, hogy rendkívül gazdag a terület madárvilága, így méltán kerülhetett fel a Nemzetközi Jelentőségű Madárlelőhelyek listájára, a Fehérvízi Láp területét pedig 1977-ben védetté nyilvánították. Lakik errefelé nagy- és kiskócsag, bakcsó, bölömbika és számos itt megpihenő vonuló madár.

Egy igazi lápvidék

Mintha nem is vízben, hanem olajban eveznénk, olyan sima és nyugodt a víztükör, csak a madarak csicsergését és a békák zajos kuruttyolását hallani mindenfelé. Éppen nyílik a fehér tündérrózsa, a sárga liliom és amikor megállunk, búzakék szárnyú, kecses szitakötő száll a karomra.

A több mint 1500 hektár kiterjedésű láp legmélyebb részeit egész évben víz borítja, sárga vízitök, békatutaj és a láprétek ritkaságai, mint a magyar lednek és a mocsári nőszőfű is megtalálható itt. A vizek partját nádas szegélyezi, a magas részeken fűz-nyár ligeterdők zöldellnek. Kis izgalomban is részünk van, amikor az egyik alacsony híd alatt le kell feküdnünk a kenuban, hogy elférjünk. Érdekes érzés volt, mintha az orromtól két centire haladt volna el a híd...

Túrázóknak, családoknak

Aki kedvet kap egy kis kalandozáshoz, kiránduláshoz például a Balatonfenyvesről a település turisztikai egyesületének szervezésében, vezetett kenu (nordic walking és kerékpár) túrákon vehet részt. Az ilyen túrák során mosdóval, gyermekpelenkázóval stb. felszerelt kulcsosház segíti a kulturált pihenést a nagycsaládos résztvevőknek is.

A rövid (1,5 órás) Berektúra tíz fő esetén 2500 forint/fő, húsz részvevőtől 1800 forint/fő. (Bővebb információ: [email protected])

A rövid (1,5 órás) Berektúra tíz fő esetén 2500 forint/fő, húsz részvevőtől 1800 forint/fő. (Bővebb információ: [email protected])-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.