BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy nagy világváros, kicsiben

Észak Velencéjének is becézik a csatornák által össz-vissza szabdalt Amszterdamot. Természetesen a várost egy kis hajókázással lehet a legjobban megismerni. Maga a város nem túl nagy, még egymillió lakosa sincs. Akár gyalog is könnyűszerrel bejárható

Amszterdam veszélyesen alacsony fekvésű területen, az Amstel és az Ij torkolatánál fekszik – áradás fenyegetné, ha a tenger lecsapolásával és gátakkal nem védenék már évszázadok óta. A hollandok és az amszterdamiak legendásan toleránsak: vallásokkal, politikai nézetekkel, filozófiákkal szemben tiszteletreméltó türelmet mutatnak már évszázadok óta. Aki a Központi Pályaudvarnál fölül a 4-es villamosra, mire a Rembrandt térre ér, elvonul előtte a világ összes különböző színű, vallású, öltözetű embere.

A sokszínűség dicsérete

Amszterdamban mindenki talál magának programot. Aki könnyű szórakozásra vágyik, bekukkanthat Madame Tussaud panoptikumába, rácsodálkozhat az Oude Kerk körül kirakatokban álldogáló örömlányokra (de vigyázat, a prostikat őrző selyemfiúk kicsit sem toleránsak). Netán betérhet egy coffeeshopba, ahol a kávé és tea mellett (helyett) könnyű drogokat is mérnek. De ha tartalmas kikapcsolódásra vágyik, eltölthet egy-egy napot Van Gogh, Vermeer és Rembrandt csodálatos festményei között, vagy meghallgathat egy koncertet valamelyik csatorna partján. Ha egyikhez sincs kedve, válogathat a világ minden ínyencségéből. Nem hiszem, hogy létezik olyan konyha, amelyik itt ne lenne megtalálható. Indiai, kurd, török, kambodzsai, szurinami, indonéz és kínai ételeket kóstolhatunk. S persze mindent, amit a tenger nyújt: heringet, rákot, kagylót, algát és finom halakat.

Türelmesek, praktikusak

A város toleranciája rendkívül következetes puritanizmussal és ésszerűséggel párosul. Az amszterdamiaknak sosem volt kedvük például vallási vitákhoz. Amikor 1524-ben őrizetbe vettek néhány szervezkedő lutheránust, csupán azt a büntetést szabták ki rájuk, hogy égő gyertyával járják körbe az Oude Kerket, továbbá 10 000 leideni téglát kellett adniuk a városnak. Az amszterdamiak spórolósak és roppant praktikusak. A csatornaparti házak oromzata egytől egyig a víz felé dől. Ennek oka, hogy a kereskedők egyre nagyobb padlástereket építettek, és az áruikat így könnyebben húzták fel: a ládák, zsákok nem ütődtek az épületnek vagy az ablaküvegeknek. A házakon ma is ott a kampó, amire a csörlőt rögzítették.

A csatornagyűrű építése az 1600-as évek elején kezdődött, a csatornaparti díszes házakat az újgazdagoknak szánták. Hatalmas vállalkozás volt, tízezrek ásták a csatornákat, a partoldalakhoz cölöpök ezreit verték a földbe, megépítették az első negyven hidat. Amszterdamnak ma már mintegy 1300 hídja van! Este a hidakat ezernyi lámpafüzér világítja meg; megkapó látvány a sétahajókról.

Fekete tulipán, rózsaszín brill

Hogy mit vásárolunk, csakis attól függ, mennyi pénzünk van. Mert Amszterdamban minden kapható, a fekete tulipánhagymától a rózsaszínű briliánsig. Amiket semmiképpen sem szabad kihagyni, azok a piacok. Az egyik legnagyobb, legszínesebb utcai piac az Albert Cuypmarkt, ahol zöldség, gyümölcs, hús és sajt, ruhanemű, illatszerek, kerámia, virág és ezerféle más kapható. A világ egyik legnagyobb bolhapiaca a Waterlooplein várja a kincsvadászokat.

A Singel csatornán van a virágpiac, ami valóban egyedülálló a világon: ennyiféle fajta virág, mag, hagyma egy helyen sehol másutt nincs. A könyvek szerelmesei sem távozhatnak üres kézzel Amszterdamból, a Boekenmarkton (Spui) minden pénteken antikvár könyvek és nyomatok közt böngészhetnek. Ha pedig valaki szereti (nézegetni) a gyémántokat, vegyen részt valamelyik gyémántcsiszoló cég ingyenes bemutatóján. A Gassan Diamonds ( Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175.) a hét minden napján nyitva – itt megismerkedhetünk a csiszolás technikájával, közelről láthatunk csodálatos briliánsokat, és ha valakinek kedve van (no meg pénze is), vásárolhat a drágakövekkel díszített szép ékszerekből.

Ne hagyja ki!

Rijks Múzeum A Mesterművek című kiállítás az Aranykor legszebb műtárgyait, legnagyobb festőit mutatja be. (Belépő 10 euro.)

Van Gogh Múzeum A legnagyobb Van Gogh gyűjtemény a világon. (Belépő 10 euro.)

Anna Frank háza A Prinsengracht 263. alatt található. (Belépő 7.50 euro.)

Rembrandthuis Rembrandt háza, ahol 1639-től 1656-ig élt a festő. (Belépő: 7 euro.)

Willet-Holthuysen múzeum Egy gazdag kereskedő 17. századi, csatornaparti háza. (Belépő: 7 euro.)

Oude Kerk A Régi templom Amszterdam legöregebb épülete, Mária ablaka 1550-ben készült.



Van Gogh Múzeum A legnagyobb Van Gogh gyűjtemény a világon. (Belépő 10 euro.)

Anna Frank háza A Prinsengracht 263. alatt található. (Belépő 7.50 euro.)

Rembrandthuis Rembrandt háza, ahol 1639-től 1656-ig élt a festő. (Belépő: 7 euro.)

Willet-Holthuysen múzeum Egy gazdag kereskedő 17. századi, csatornaparti háza. (Belépő: 7 euro.)

Oude Kerk A Régi templom Amszterdam legöregebb épülete, Mária ablaka 1550-ben készült. Egy igazi holland(?) specialitás: csilis csirke Ez az étel eredetileg a festői Bali szigetéről való (valaha holland gyarmat volt), ma Amszterdamban bármelyik indonéz étteremben megkóstolhatja.

Hozzávalók: egy 1,5 kg-os csirke, 2,5 dl fűszeres (chilis, fokhagymás) paradicsommártás, 3 ek. frissen facsart lime-lé.

A csirkét kívül-belül alaposan bekenik a mártással. Rácsra teszik, és 180 fokon ropogósra sütik. Amikor kihűlt, a bőrét lehúzzák, a húst lefejtik a csontokról és kézzel kis darabokra tépkedik. Összekeverik a maradék mártással, és rendszerint párolt rizzsel tálalják.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.