BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már kevesebb az orosz a Balatonnál

A vendégek számát tekintve Siófok, az eltött éjszakák számát tekitve viszont Hévíz a Balaton legnépszerűbb városa.

Még úgy is Hévíz maradt a Balaton legnépszerűbb települése, hogy a fürdőváros kereskedelmi szálláshelyeit idén augusztus végéig 7 és félezerrel
kevesebb vendég vette igénybe, és csaknem 20 ezerrel csökkent a vendégéjszakák száma is.

A KSH adatai szerint a vendégek számát tekintve Siófok (206 ezer) és Balatonfüred (136) egyaránt megelőzte Hévízt (130), a vendégéjszakák száma alapján viszont továbbra is a zalai városé az elsőség: a balatoni szálláshelyeken regisztrált összes éjszaka több mint egyhatoda (680 ezer vendégéj) kötődött a településhez. Idén augusztusig 1 millió 139 ezer vendég 3 millió 948 ezer vendégéjszakát töltött el a Balatonnál. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek január-augusztusi együttes vendéglétszámának 17 százaléka, és az összes vendégéjszaka 23 százaléka ebben az üdülőkörzetben jelent meg. A tóhoz érkezők háromnegyedét a belföldi vendégek tették ki, és a vendégéjszakák több mint hattizede is hozzájuk kapcsolódott.

A hévízi számok csökkenését az is okozhatta, hogy az orosz vendéglétszám tavalyhoz képest 6 százalékkal fogyatkozott a Balatonnál. A legnagyobb három küldőállam sorrendje nem változott: a legtöbben továbbra is Németországból (72,3 ezer fő), Ausztriából (37,6 ezer fő) és Oroszországból (28,3 ezer fő) érkeztek. A cseh piac gyengülésével és a lengyel erősödésével az utóbbi lépett a negyedik helyre a küldőterületek rangsorában. Siófokra viszont 5 és félezerrel, Balatonfüredre 8 és félezerrel, Zamárdiba 7 ezerrel, Zalakarosra pedig 11 ezerrel több vendég érkezett a tavalyinál.
Zamárdi főleg a Balaton Sound fesztivál rekord látogatottságának köszönhetően hagyta le Balatonszemest.

Az üdülőkörzetben működő kereskedelmi szálláshelyek az előző évinél 8,5 százalékkal több, 37,5 milliárd forintnyi bruttó bevételt értek el, ami a magyarországi szálláshelyek összbevételének egyhatodát jelentette. Egy szállodai szobáért – kategóriától függően – átlagosan 11 és 24 ezer forint közötti összeget kellett fizetniük a vendégeknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.