BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Wellnessre idén is van forrás

Hajdúszoboszlótól Zalakarosig már most nehéz üres szobát találni az október 23-át követő hosszú hétvégére, de a külföldi városlátogatásokra is gyorsan megtelnek a buszok. A wellness-utak alatt kiemelkedően sokat költenek az amúgy meglehetősen spórolós magyar turisták.

A legjobb vidéki wellness hotelekre már most ki lehet tenni a megtelt táblát, pedig az utolsó nagy foglalási roham még hátravan az október 23-i hosszú hétvége előtt. A vonatkozó előrejelzések szerint a turisták körében a legnépszerűbb Eger, de a lista első helyén szereplő tíz település közül nyolc termálfürdővel rendelkezik. „A Danubius Health Spa Resort házainkban, vagyis ahol wellnesszelni lehet, teltház várható. A többi, városi, illetve pesti szállodában nem lényegesen magasabb a telítettség, mint máskor” – közölte a szállodalánc. A Hunguest Hotels is arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a 21 házból álló szállodalánc összességében már most 90 százalékos telítettségen áll, de például a tapolcai, a zalakarosi és a hajdúszoboszlói hotelekben már akadnak százszázalékos kihasználtságú napok is. A hosszú hétvégék jelentőségét jól mutatja, hogy a Danubius szállodáinak foglaltsága az idén az első fél évben amúgy 60,5 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 60 százalékkal.

Főleg három éjszakás csomagokat árulnak a szállodák, a szobákat ilyenkor akár 10-15 százalékkal magasabb áron lehet értékesíteni. Sokan azonban a lehető legrövidebb időszakra foglalnak, gyakran már csak 1 vagy 2 éjszakára sikerül telt házat produkálniuk a házaknak. A KSH adatai szerint az egészségmegőrzési célú utazások esetén kiemelkedően magas az egy utazó egy napjára jutó költés: 8778 forint, míg a pihenési célú utazásoknál csak 5929 forint volt 2013-ban. A szallas.hu szerint az átlagos foglalási érték a négy napos hétvégére meghaladja az 50 ezer forintot.

Tavaly hét hosszú hétvége volt, és azért nem tudták megtölteni a szállodákat minden alkalommal, mert a hazai utazók anyagi lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Az idén azonban csak öt hosszú hétvégével kényeztetett el bennünket a naptár. Áprilisban az idegenforgalom kiugróan magas növekedésében közrejátszott, hogy a húsvét áprilisra esett. Emiatt a kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb lett, mint 2013 negyedik hónapjában. Összesen 25 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14 milliárd forint volt. Az október 23-ai hosszú hétvége és az utána következő őszi szünet még ennél is nagyobb bevételt hozhat a szállásadóknak.

„A remekül sikerült nyári hónapok után szeptemberben baj volt az értékesítéssel, de most az őszi útjaink újra nagyon jól fogynak. Legalább harminc csoportunk fog kalandozni szerte Európában. Több útra is annyi volt a jelentkező, hogy pótcsoportokat lehetett szervezni” – mondta lapunknak Komora Zoltán, az IBUSZ vezetője. Buszos útjaik közül például Velence és Krakkó teljesen megtelt. Az olasz városba ilyenkor is egész Európából özönlenek a turisták, így csak a leköthető szállodai kapacitás szab határokat az értékesítésnek. A madridi, londoni és szlovéniai utak esetében most egészen minimális kedvezményeket kell csak adni a maradék helyekre.

A belföldi piac az utazási irodánál sokáig stagnált, de most némi élénkülést tapasztalnak, főleg Hévíz és Hajdúszoboszló esetében, de a kastélyszállodákba is egyre több szobát tudnak értékesíteni. Sokáig sakkoztak az utazási irodák, hogy az idei nyárra mennyi charterjáratot és garanciális szállás kapacitást kössenek le. „Kockázatos, de jó döntésnek bizonyult, hogy júniustól szeptemberig charterjáratunk volt a görög Karpathos szigetére” – fogalmazott az IBUSZ vezetője. Tavaly szinte valamennyi jelentős hazai utazási irodának növekedett az árbevétele, Komora Zoltán szerint erre idén is minden esély megvan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.