BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól alakult idén az október

Az őszi szünet és a hosszú hétvége is sokat segített az októberi belföldi turizmuson. Rekord számú utast regisztráltak novemberben a reptéren

November végéig már mintegy 8,5 millió utast regisztráltak a budapesti reptéren, így minden esély megvan az évi 9 milliós küszöb átlépésére. A Budapest Airport azt közölte lapunkkal: az ősz harmadik hónapjában 689,2 ezer utast regisztráltak, ami 7,9 százalékkal több, mint 2013 novemberében. Ez minden idők legjobb novemberi adata, az eddigi rekord 2011-ből származik, akkor 646,1 ezer utas járt Ferihegyen. Mindehhez a gépmozgásoknál is jelentős, 4,7 százalékos növekedés társult. A városok sorrendjét London, Párizs és Brüsszel vezeti, de Isztambul már a hetedik, Moszkva pedig a kilencedik a TOP10-es listán. A varsói Chopin reptéren nemrég köszöntötték a tízmilliomodik utast.

A KSH még csak az októberi adatoknál tart: tegnapi jelentésük szerint idén októberben összesen 815 ezer vendég közel 2 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Előbbi 7,5, utóbbi pedig 6,4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Főleg az őszi tanítási szünetnek és az október 23-i hosszú hétvégének köszönhető a 940 ezer belföldi vendégéjszaka, ez 12 százalékos bővülés. Az első tíz havi vendégforgalmi adatok azt mutatják, hogy a turizmus idei évre jellemző, egyes mutatók alapján kétszámjegyű növekedési üteme várhatóan tovább folytatódik – közölte a nemzetgazdasági tárca. Hozzátették: a turizmus növekedésének kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a január és október közötti időszakban minden régió forgalma nőni tudott. A legnagyobb mértékű erősödést a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön mérték.

A külföldi turisták területén már kevésbé rózsás a helyzet: a KSH szerint a számuk 2,7, az általuk eltöltött éjszakáké 1,7 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva, de a legfontosabb küldőpiacokról kevesebb vendég jött hozzánk. A német, osztrák és orosz piac gyengélkedését azonban ezúttal például az Egyesült Királyság kompenzálta 24 százalékos bővüléssel. Európából éves szinten stagnál a vendégéjszakák száma, Amerikából viszont egyre többen jönnek. Az utasforgalom egyenlege 2014 harmadik negyedévében 290 milliárd forint volt: a külföldre látogató magyarok 190 milliárd forintot költöttek el, ellenben a külföldiek 480 milliárd forintot hagytak Magyarországon. Július és szeptember között a magyarok 4,8 millió alkalommal utaztak külföldre: az egynapos utak száma csökkent, a többnapos utak száma viszont gyarapodott. Turisztikai célzatú útból 2,9 milliót regisztráltak: a legnagyobb számban Horvátországban nyaraltak a magyarok, de a szomszédos országokon kívül Németország, Csehország és Olaszország is népszerű volt.

A szállodák kihasználtsága átlagosan 56 százalékos volt októberben, ami annak ellenére javulást jelent, hogy a szobák bruttó átlagára mintegy kétezer forinttal drágább lett tavalyhoz képest, már 17 ezer forintnál is többet kérnek érte. Így októberben összesen 31 milliárd forintot könyvelhettek el a szálláshelyek, ebben a gyenge forint is szerepet játszott. Megtört a SZÉP-kártya több hónapos negatív szériája is: az októberi felhasználás 1,2 milliárd forint volt, 3,5 százalékkal több, mint egy éve.

Moszkvát és New Yorkot is szeretik a kínaiak

Moszkva negyedikként végzett a kínai turisták körében a legnépszerűbb interkontinentális desztinációk toplistáján világszinten – írta a turizmusonline.hu.

a portál szerint Ebben a sorban New York volt az első, 646 ezer látogatóval 2013-ban. A második legnépszerűbb Los Angeles lett 570 ezer látogatóval, a harmadik helyen Sydney (387 ezer), míg Moszkva mögött ötödikként Melbourne (303 ezer) végzett.

A legnépszerűbb ázsiai célpontok között Szöul végzett a lista élén több mint 4 millió kínai vendéggel, Bangkok második lett 3 millió látogatóval, míg Szingapúr harmadik több mint 2 millió turistával.

a portál szerint Ebben a sorban New York volt az első, 646 ezer látogatóval 2013-ban. A második legnépszerűbb Los Angeles lett 570 ezer látogatóval, a harmadik helyen Sydney (387 ezer), míg Moszkva mögött ötödikként Melbourne (303 ezer) végzett.

A legnépszerűbb ázsiai célpontok között Szöul végzett a lista élén több mint 4 millió kínai vendéggel, Bangkok második lett 3 millió látogatóval, míg Szingapúr harmadik több mint 2 millió turistával.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.