BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hotelek: rövidül az eladási lista

Évekig 5 milliárd forint feletti összegért hirdették a visegrádi Silvanus hotelt, mára azonban már lekerült a hirdetési listákról. A CIB jelenleg kilenc szállodától szabadulna meg, de összességében még mindig több száz létesítmény van eladósorban

Már nem a visegrádi Silvanus a legdrágább eladó hotel Magyarországon, hanem az ingatlan.com weboldal tanúsága szerint egy siófoki 340 szobás szálloda 13 millió euróért. A visegrádi hotelt éveken át hirdették 5 milliárd forint feletti összegért, de nem érkezett konkrét vételi ajánlat az ingatlanra, 2014 pedig annyira jól sikerült a szállodának, hogy ár alatt már nem feltétlenül szeretnének új tulajdonost találni.

„Azért nem hirdetjük a szállodát, mert sikerült talpra állni. A 2011-12-es szezonban majdnem tönkrementünk, de az akkori 49 százalékos éves foglaltsági szintünk mostanra 60 százalékosra javult 18 ezer forintos átlag szobaár mellett, és mintegy 200 millió forintos adósságunkat sikerült rendezni” – mondta lapunknak Lantos Árpád, a Silvanus vezérigazgatója. A csőd közeli állapothoz leginkább a konferenciaturizmus 50 százalékos visszaesése vezetett, ez az elmúlt két évben 30 százalékra mérséklődött.
Persze még így is több száz hotel, szálloda vagy panzió eladó az országban, ezeknek jelentős része uniós pályázatból épült, ahol a fejlesztés volt a cél, nem pedig a nyereséges működés.

Még az olyan turisztikailag felkapott városokban is könnyű találni eladó ingatlant, mint Eger, Hévíz, Zalakaros vagy Sopron. „A CIB csoport portfóliójában megtalálható több szálloda és vendéglátó ipari egység. Gondos gazdaként, hosszú távon működő megoldásokban gondolkodunk. Számos esetben ez az ingatlan értékesítése” – közölte a Világgazdasággal a bank. A vagyongazdálkodással foglalkozó Recovery Zrt. kezeli a pénzintézet által értékesíteni kívánt ingatlanokat.

Ezen a listán január 5-én 9 szálloda volt: Zalacsányban már 120 millió forintért hozzá lehet jutni egy 8 szobás hotelhez, az egymilliárd forint feletti kategóriába pedig négy szálloda tartozik. A hőgyészi kastélyszállóért 1,3 milliárd forintot remélnek a leendő tulajdonostól, míg a budapesti Hotel Európát és Hotel Regét magába foglaló komplexumért 3,7 milliárd forintról indulhatna a tárgyalás a felek között. Ami pedig a vendéglátó ipari egységeket illeti: a lista alján 30 millió forintért egy zsámboki söröző található, a tetején pedig a 2012-ben bezárt dunaújvárosi Aquantis élményfürdő 950 millió forintért. Utóbbi ingatlanról a Népszabadság korábban megírta, hogy a CIB finanszírozta a 3,4 milliárd forintos költséget, cserébe a szerződés szerint évi 270 millió forintos lízing díjat fizetett volna 20 éven át a banknak az önkormányzat tulajdonában lévő DVG Zrt. Az üzemeltetés azonban folyamatos veszteséggel járt.

Mivel az ingatlanpiac életjeleket mutat, a turizmus pedig már túl is van a válságon, ezért a jövőben vélhetően könnyebb lesz vevőt találni a szállodákra vagy a visegrádi Silvanushoz hasonlóan lekerülhetnek a hirdetési listákról. „Valóban javul a jövedelmezőség a szállodaiparban, de csak mostanában értük el a válság előtti szintet. Ez arra sarkallhatja az eladókat, hogy már nem akarnak nyomott áron megszabadulni az ingatlanoktól és inkább megpróbálnak profi szállodaüzemeltetőket találni új tulajdonos helyett” – mondta lapunknak Kollin Gergely, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióvezetője.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint egyébként a hazai bankok projekthitelein belül igen magas a szállodaépítéshez, illetve -vásárláshoz kapcsolódó projekthitelek állománya. Az MNB adatai szerint 2014 harmadik negyedévének végén közel 170 milliárd forintnyi ilyen projekthitel szerepelt a hitelintézetek mérlegében – és ez gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbival –, amely után 21 milliárd forintnyi értékvesztést képeztek a bankok.

A szállodaépítésekre folyósított hitelek részesedése nagyobb a tortából, hiszen azokból 105 milliárdnyit tartottak nyilván a bankok szeptember végén. Mindezek alapján a szállodaüzletekhez kapcsolódó tételek aránya változatlanul igen magas a teljes banki portfólión belül: mivel szeptember végére 361,9 milliárdos projekthitel-állományt mutatott ki az MNB, így a hotelekhez kapcsolódik az összes projekthitel közel 47 százaléka.

Új üzemeltető az Aquaworld-nél

Mozgalmasra sikeredett az év vége az Aquaworld-nél. Egyrészt a fürdőkomplexum szálloda része megkapta a négy csillagos superior Hotelstars minősítést, másrészt bejelentették, hogy az eddig Ramada Resort-Aquaworld Budapest néven működő komplexum a jövőben rövidebb néven (Ramada nélkül) és egy osztrák befektetővel partnerségben folytatja működését. Az Aquaworld Zrt. a továbbiakban is tulajdonos marad, az üzemeltetést pedig a Vamed Vitality World veszi át. „A most kezdődő együttműködés eredményeképp hamarosan a náluk vendégeskedő osztrák vendégszám növekedést várják – ami jelenleg a teljes vendégforgalmuk 10 százaléka” – írta a turimusonline.hu.

A cég 2006 májusában 2,8 milliárd forint jegyzett tőkével jött létre. A korábbi közlés szerint a szálloda a csatolt létesítményekkel valamivel több mint 17 milliárd forintba került. Ennek 20 százalékát saját erőből fizették, a fennmaradó részt a CIB Bank és a Hypo Alpe Adria Leasing Zrt. finanszírozza vegyes devizában, 15 éves futamidővel. Az Aquaworld Zrt. 4,1 milliárd forintos forgalom mellett minimális veszteséggel zárt 2013-ban. A fürdő és a szálloda is mintegy 1-1 milliárd forint bevételt eredményezett, a vendéglátás pedig 1,5 milliárd forintot.

A cég 2006 májusában 2,8 milliárd forint jegyzett tőkével jött létre. A korábbi közlés szerint a szálloda a csatolt létesítményekkel valamivel több mint 17 milliárd forintba került. Ennek 20 százalékát saját erőből fizették, a fennmaradó részt a CIB Bank és a Hypo Alpe Adria Leasing Zrt. finanszírozza vegyes devizában, 15 éves futamidővel. Az Aquaworld Zrt. 4,1 milliárd forintos forgalom mellett minimális veszteséggel zárt 2013-ban. A fürdő és a szálloda is mintegy 1-1 milliárd forint bevételt eredményezett, a vendéglátás pedig 1,5 milliárd forintot. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.