BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így osztályozza az NGM az ifjúsági szállókat

Az ifjúsági szállásokat minősítő védjegyet vezet be a turizmusért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a hátizsákokkal jelölt védjegyrendszert a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MISZSZ) működteti - közölte a szövetség az MTI-vel pénteken.

Február és április között országszerte tájékoztató előadásokat szerveznek a védjegy bevezetéséről, ahol a MISZSZ, az NGM és a Magyar Turizmus Zrt. képviselői ismertetik a védjegy előnyeit. A minősítés folyamatos, várják a szálláshelyek jelentkezését - írták.

A tájékoztatás szerint a védjegyet a turizmusért felelős minisztérium hozta létre azért, hogy a megfelelő szakmai színvonalú ifjúsági szálláshelyeket kiemelje a többi közül. A minősítés a szövetség által kidolgozott és az NGM által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik.

A szálláshelyek minősítésénél három területet vizsgálnak, az alapkövetelmények mellett a kényelmi szempontokat, illetve a plusz felszereltséget és szolgáltatásokat. A szálláshely a védjegyhasználati jogosultságot 5 évre szerzi meg, amelyet el is veszíthet.

A részletes minősítési szempontrendszer és a minősítés menete a szövetség honlapján, a www.miszsz.hu oldalon található. Korábban a szállodák, a kempingek, az üdülőház telepek, a magán- és a falusi szálláshelyek kaptak hasonló minősítést.

Ahogy arról már korábban írtunk, a szálláshelyek minősítése a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége által kidolgozott és a gazdasági tárca által jóváhagyott szempontrendszer alapján történik. Az 1, 2 vagy 3 hátizsákos védjegy odaítéléséről végül a szakminiszter dönt majd egy bizottság javaslata alapján.

A szállodákhoz hasonlóan a hostelek esetében is közel száz szempontot fognak vizsgálni az ágyak méretétől a központi széfig. Kérdés persze, hogy az 55 ezer forintos pályázati díjat hányan fogják befizetni. Már a szállodák esetében is jellemző, hogy többszöri nekifutásra sem tudták teljesíteni a csillagozáshoz szükséges követelményeket, ellenben jogtalanul használták a minősítéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.