BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a régióban is hatékonynak számít a magyar szállodaipar

A magyarországi szállodaipar összességében nem zárt rossz évet 2014-ben, hiszen a régióban a szlovák és a lengyel piacnál már stabilan jobb teljesítményt produkál és több mutatóban közeledett a cseh riválisokhoz vagy be is érte őket. A KSH adatai szerint tavaly a hazai szállodákban összesen 18,3 millió éjszakát töltöttek el a vendégek, ami 4,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál és átlag 51,8 százalékos kihasználtságot jelent. A legfontosabb mutatóban, az egy kiadható szobára jutó árbevételben 43,2 euróval az Ausztriát is magában foglaló régió öt országát nézve a harmadik helyen végeztek a lengyelországi és a szlovákiai hotelek előtt. Összes bruttó forgalmuk pedig majdnem elérte a 300 milliárd forintot. A bruttó átlag szobaár 2014-ben 16 284 forintot tett ki, ami 7,7 százalékkal meghaladja a bázist – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Az árbevétel növekedése azonban nem feltétlenül jelent nyereséges működést, amire a Danubius is jó példa. A szállodacsoport 2014-ben konszolidáltan 52,3 milliárd forint árbevételt ért el, 5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, működési eredménye pedig 23 százalékkal, 3 milliárd 952 millió forintra nőtt. A csoport pénzügyi vesztesége ugyanakkor 1,7 milliárd forintra növekedett, ami például a nem realizált árfolyamveszteséggel magyarázható. A Danubius szállodáinak foglaltsága tavaly 66,6 százalék volt, a 2013-ban mért 64,9 százalék után. A szállodacsoport magyarországi bevételei 3 százalékkal 29,1 milliárd forintra nőttek. Ezen belül a szállodák szobaárbevétele 7 százalékkal 15,6 milliárd forintra emelkedett. A bővülés jelentős része az orosz turisták vendégéjszakáira jutott, bár a negyedik negyedévben itt megállt a növekedés az ukrán válság és a rubel esése miatt.

A balatoni szállodák sem panaszkodhatnak, ugyanis 2014-ben 1,4 millió vendég 4,8 millió éjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. Ez a magyarországi szálláshelyek vendéglétszámának 15, regisztrált vendégéjszakáinak pedig a 20 százalékát jelenti. Továbbra is a hazai vendégkör a domináns: a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi volt, rájuk jutott az összes balatoni vendégéjszaka közel kétharmada. A külföldiek viszont elmaradtak: az elő- és az utóidényben, valamint a főszezonnak számító júliusban is kevesebb vendég érkezett a határon túlról, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a balatoni szálláshelyek december végéig 50,9 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, átlag 45 százalékos szoba-kihasználtsággal. Az országos szintnél valamivel olcsóbb volt egy balatoni szoba: átlagosan 14200 forintot kellett fizetni.

Javul a jövedelmezőség a szállodaiparban, de azért még mindig bőven akad eladó szálloda, a CIB csoport portfóliójában például tucatnyi is található. A legolcsóbban egy büki panziót kínálnak 110 millió forintért, de Zalacsányban is 120 millió forintért lehet hozzájutni egy 8 szobás hotelhez, az egymilliárd forint feletti kategóriába pedig négy szálloda tartozik. A hőgyészi kastélyszállóért 1,3 milliárd forintot várnak, míg a budapesti Hotel Európát és Hotel Regét magába foglaló komplexumért 3,7 milliárd forintról indulhatna a tárgyalás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.