BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódva figyelik a Quaestourt

Komoly problémát okozhat a Quaestour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft-nek, ha az ügyfelek összemossák az utazási irodát az öncsődöt jelentő Quaestor Financial Hrurira Kft-vel, amely a Quaestor csoport 100 százalékos tulajdonában áll. Pedig erre jó esély van. Nem véletlen, hogy a Quaestour sietősen közölte, hogy a kötvénykibocsátást végző cégtől független, önálló jogi személyiségű társaság. Ezért nincs probléma az utazásszervező cég működésével. Lehet, hogy független, de az ügyvezető igazgatója Tarsolyné Rónaszéki Erika, Tarsoly Csaba, a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának a felesége. Beszámolóik szerint eddig sem álltak túl stabil lábakon: 2013-ban 1,5 milliárd forintos forgalom mellett 128 millió forintos veszteséggel zártak, míg 2012-ben 1,3 milliárd forint árbevétel mellé 154 millió forintos veszteség párosult. Legutóbbi beszámolójukban el is ismerték, hogy az általános üzleti környezet nem volt kedvező, de nem tervezték a működés beszüntetését vagy jelentős csökkenését.

Az utazási piac jelentős szereplői is aggódva figyelhetik a Quaestour működését, ugyanis viszonteladóként többek között az IBUSZ, a Green Travel és a Kartago Tours útjait is értékesíteti jutalékért az országos lefedettségű hálózatában. Saját profilban pedig leginkább a sportutak az erőssége: egyebek mellett bajnokok ligája és NBA meccsekre is árulnak jegyeket. A Questour is szervezett utakat a lengyel-ukrán futball-EB-re és a londoni olimpiára is. Tömeges útlemondásokról egyelőre nem lehet beszélni. A Világgazdaság által megkérdezett utazási irodák megbízható, komoly partnerként írták le a céget, amely mindig időben fizet, ezért nem gondolkodnak a szerződések felbontásán. A fő problémát abban látják, hogy a kötvénykibocsátó és az utazási iroda fizikailag egy irodában van, ahova jelenleg a tülekedések miatt nehezen lehet bejutni. Így a piac abban érdekelt, hogy az utazási iroda túlélje az anyacég összeomlását. Ha mégis becsődölne, akkor a vagyoni biztosítéka 34,4 millió forint. Még 2012 októberében két-három éves csúszással készült el 3,5 milliárd forintból a négycsillagos ETO Park Hotel Győrben, ami a Quaestor csoport több mint 30 milliárdos ingatlanfejlesztésének a része volt. A 103 szobás szálloda hiánypótló a régióban, mert a környékén sehol nincs ekkora konferencia kapacitást biztosító ház. Iparági vélemények szerint még korai temetni a szállodát, bár nem zárható ki, hogy előbb-utóbb megváltozik a tulajdonos személye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.