BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ide utaznak a magyarok idén nyáron

A januári utazásfoglalások alapján Görögországban fog nyaralni a legtöbb magyar 2015 nyarán. Egyiptomtól már nem félünk, sőt itt költjük el a legtöbb pénzt. Horvátország a családosok kedvence. Jó hír, hogy olcsóbban nyaralunk idén.

A StartUtazás felmérése szerint idén Görögország, Törökország, Bulgária, Tunézia, Egyiptom és Horvátország a legnépszerűbb külföldi utazási célpontok. A több mint 3 ezer foglalás alapján készült – nem reprezentatív – felmérés szerint a hat legnépszerűbb országba megy a magyarok 85 százaléka, sőt az első három országban nyaral a magyarok kétharmada.

A tavalyi évhez képest legérdekesebb változás, hogy Egyiptom ismét felkerült az utazási térképre. Míg tavaly csak a nyolcadik helyet érte el az ország a rossz biztonsági helyzet miatt, idén felugrott az előkelő 5. helyre. Érdekesség az is, hogy míg tavaly főként párok, idén már családok is utaznak a piramisok országába. Ez is mutatja, hogy az országot ma már biztonságosnak tekintik a nyaralók.

Jó hír a nyaralóknak, hogy szinte az összes országban csökkentek a nyaralás költségei. Törökországban és Görögországban csak kismértékű volt az árcsökkenés, ám Bulgáriában és Tunéziában több mint hat százalékkal estek az utazási árak. Az áresés oka az egész Európát sújtó defláció.

A StartUtazás felmérése szerint egyedül Egyiptomban tapasztalható jelentős áremelkedés. Tavaly a biztonsági kockázatok miatt még ingyen sem akartak az emberek a Vörös-tenger partjára utazni, most, a növekvő kereslet miatt több mint 50 százalékkal nőttek az utazás költségei.

Görögország első helyét a népszerűségi listán csak a két évvel ezelőtti görög válság ingatta meg időlegesen. Görögország esetében nem lehet általános érvényű mintákat találni sem a nyaralás értékére, sem arra, hogy kik választják a nyaralás célpontjának, hogy milyen céllal, milyen okból keresik fel az országot. Rengetegen mennek Észak-Görögországba szárazföldi egyéni vagy buszos utazással, illetve a szigetekre charterrel utazva. Egy biztos, ha Magyarországról hárman tengerpartra indulnak, egyikük (34,1 százalék) Görögország felé veszi az irányt.

A 2. Törökország: itt hagyjuk a legtöbb pénzt

Törökország végzett a második helyen, ha az utasok számát (22 százalék) vesszük alapul, de messze az első helyre kerül, amikor a rangsorolás alapja a nyaralásokra költött összeg. Törökországban csak (98 százalék felett) all inclusive ellátásos, 4 és 5 csillagos szállodákban foglaltak utat a magyar utasok a 2015-ös nyaralási szezonra. A legtöbb esetben 3 és 4 fős családok utaznak nagyobb gyerekekkel. Törökország vonzerejét a kiemelkedő minőség és a tengerpart adja.

A 3. Bulgária: Szép is, olcsó is, jó is

Bulgária a nyaralás szempontjából igazán fontos szép-olcsó- jó hármasából az egyik legjobb keveréket kínálja. Igazi családi nyaralóhely, az idei tapasztalatok alapján átlagban négy fő, két felnőtt és két gyerek utazik valamelyik Fekete-tenger melléki városba. Bulgária abból a szempontból is különleges, hogy közel azonos arányban vásároltak egyéni utazásos nyaralásokat, mint charterrepülős utakat. Minden kilencedik (10,9 százalék) magyar utas a Fekete-tenger finom homokos fövenyén fogja kipihenni fáradalmait, családjával együtt.

A 4. Tunézia: a pici gyerekesek paradicsoma

Minden 12. utas (8,5 százalék) az idén Tunéziában fogja tölteni a szabadságot. Tunézia egyértelműen a családi nyaralásra teremtetett: a lassan mélyülő, finomhomokos tengerpartokon a kisebb gyermekek is biztonsággal pancsolhatnak. Az eddig tapasztalatok szerint a családok tudatosan választják az Észak-afrikai ország strandjait, igen nagy arányban egy pici gyermekes családok vásároltak utat Tunéziába.

Az 5. Egyiptom: ötször annyi magyar, mint tavaly

A StartUtazás felmérése szerint tavaly a labilis belpolitikai körülmények miatt Egyiptom csak a 8. helyen állt a rangsorban, az idénre azonban ismét visszatért a korábban mindig is elfoglalt helyére. Az idén ötször annyi magyar utazik majd Egyiptomba a nyáron, mint egy évvel korábban. Egyiptom igazi egzotikus úti cél, az egyik legszebb tengerparttal, ami itthonról öt óra repülési időn belül elérhető, Nem is csoda, hogy az élmezőnyben Egyiptom esetében a legmagasabb az egy főre eső ár. Egyiptomban túlnyomó részben 5*-os, all inclusive ellátású szállodákra volt igény a januári időszakban.

A 6. Horvátország: a háromgyerekes családok célpontja

Az utasok 6 százaléka foglalt le eddig Horvátországba nyaralást. A szám alacsonynak tűnik, de itt sok az egyéni utazás, és a korábbi tapasztalatok szerint sokkal később, május után érkezik hatalmas mennyiségben érdeklődés.

Ami azonban a számokból így is kiderül: Horvátország a leginkább családi célpont, itt a legmagasabb az együtt utazók száma, és itt a legalacsonyabb a nyaralásra befizetett összeg. Csak Horvátországban magasabb az átlagos csoportlétszám négynél, azaz a három gyermekkel utazók elsődleges célpontjának az Adria tűnik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.