BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsan emelkedik a belföldi vendégek száma a szálláshelyeken

turizmus A legfrissebb adatok tanúsága szerint továbbra sincs oka aggodalomra a turizmus szereplőinek, a KSH statisztikái ismét növekedést mutatnak.

Áprilisban 1 millió 19 ezer vendégéjszakát töltöttek a külföldi vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk így 7,5 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 2,5 százalékkal nőtt 2014 áprilisához képest. Kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett a külföldiek vendég-éjszakáinak száma, és a legjelentősebb küldő országok többségében is nőtt a kereslet.

Az Egyesült Államokból érkezők száma több mint húsz százalékkal, a Csehországból érkezőké 18 százalékkal, az Egyesült Királyságból érkezőké pedig 15 százalékkal nőtt. Olaszország és Ausztria esetében mérsékeltebb – 7, illetve 1 százalék – volt a bővülés. Az orosz és német turisták által eltöltött vendégéjszakák száma ugyanakkor visszaesett: előbbi 36, utóbbi 10 százalékkal.

A belföldi vendégek száma 12 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig csaknem 8 százalékkal 793 ezerre nőtt. Emelkedett a szállodák szobakihasználtsága – átlagosan 2,7 százalékponttal 52,6 százalékra – és a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele is. Utóbbi összesen 27 milliárd forint volt, ami csaknem hét százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Ezen belül a szállásdíjbevétel csaknem hat százalékkal, a vendéglátásé több mint kilenc százalékkal emelkedett. A működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2,5 százalékkal 2579-ra nőtt, a kiadható férőhelyek száma pedig valamivel több, mint 238 ezer volt, azaz gyakorlatilag nem változott a 2014 április végi értékhez képest.

A külföldi vendégek a január-áprilisi időszakban az előző évinél 5,8 százalékkal több – összesen 3 millió 21 ezer – vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, a belföldiek által eltöltött napok száma pedig több mint 8 százalékkal haladta meg az előző évit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.