BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell félni Athénban

A jelek szerint egyelőre semmilyen gondot nem okoz a turistáknak, hogy Görögország az államcsőd szélén táncol. Az utazási irodák, a görög állam és a helyi vendéglátósok azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon. A tunéziai merénylet ugyanakkor ismét átrendezheti a magyarok által kedvelt országok listáját.

„Vasárnap este egyetlen autó állt előttem a benzinkúton, és gond nélkül tudtam fizetni a magyar bankkártyámmal. Az emberek nyugodtak, mosolygósak, és ha sorban is kell állniuk a boltokban – egyébként ez sem igazán jellemző –, türelmesen várakoznak” – mondta a Világgazdaságnak egy Athénban tartózkodó magyar. Ő az üzletek készleteit felvásárló tömegekkel sem találkozott, sőt konzervet csak ő tett a kosarába.

„Munkatársaink visszajelzései szerint egyelőre semmilyen gondot nem okoz a görögországi helyzet a turistáknak. Bankkártyával valóban nemigen érdemes próbálkozni, de különösen a népszerű üdülőhelyeken – Rodoszon, Krétán, Zákhinthoszon vagy éppen Kosz szigetén a vendéglátásból élő helyiek mindent megtesznek, hogy zökkenőmentessé tegyék a turisták mindennapjait” – mondta lapunknak Hajducsi Tamás, a Kartago Tours marketingigazgatója. Azoknak pedig, akik all inclusive ellátásra fizettek be, gyakorlatilag nincs is szükségük készpénzre – hívta fel a figyelmet.

A budapesti görög nagykövetség is azt közölte hétfőn az athéni gazdasági, infrastruktúra-ügyi, hajózási és idegenforgalmi minisztérium tájékoztatására hivatkozva, hogy a kormány által elrendelt tőkekorlátozó intézkedések nem érintik azokat, akik külföldön kiadott bankkártyával, hitelkártyával kívánnak tranzakciókat lebonyolítani, vagy pénzt felvenni a bankjegykiadó automatákból.

Az üzemanyag és minden más, a látogatók megszokott életviteléhez szükséges termék és szolgáltatás bőségben áll rendelkezésre a városi központokban, vidéken és a szigeteken egyaránt. Sem azokat, akik már Görögországban tartózkodóknak, sem azokat, akik még csak tervezik a kiutazást, nem érintik az események – hívták fel a figyelmet.

A konzuli szolgálat hétfőn frissítette a Görögországra vonatkozó fontos információk listáját. E szerint az ATM-automatákat folyamatosan visszatöltik, ennek ellenére előfordulhat, hogy azok átmenetileg kiürülnek, ezért javasolják az utazóknak, hogy vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű készpénzt. A bakkártyás fizetés elméletileg továbbra is lehetséges, esetenként azonban nehézségekbe ütközhet.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) előfoglalási adatai szerint egyébként idén egyértelműen Görögország a nyaralni vágyók legnépszerűbb célpontja. Ami Tunéziát illet – bár a visszamondások aránya jelentős –, szombaton még elindult egy charterjárat az észak-afrikai országba, igaz, az üléseknek csak harmada volt foglalt. „Dzserbába, Szúszába, Monasztirba, Hammametbe és Mahdia városába utaztatunk. A tengerparti merényletnek valószínűleg hosszú távon is hatása lesz erre a piacra, de bízunk abban, hogy legalább heti egy charterjárat megmaradhat majd” – mondta Hajducsi Tamás.

A tunéziai utakat szervező négy iroda – a Kartago Tours, a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun – egyébként eltekint a jogszabályok szerint kötelező kötbértől, ha valaki a merénylet miatt mondja vissza az utat, jelentette be a MUISZ. Visszafizetik a részvételi díjat, vagy alternatívát ajánlanak fel, jellemzően Törökországba, Görögországba, Bulgáriába vagy Egyiptomba. Tunéziában a hétfő reggeli adatok szerint összesen 750 magyar utas tartózkodott, közülük körülbelül ötvenen a hétvégén mentek ki.

A Külügyminisztérium továbbra is a 2-es, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok közé sorolja az észak-afrikai államot, ahol nem zárható ki egy újabb terrorcselekmény kísérlete sem. Bár a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése azonnali hatállyal drákói szigorúságú intézkedéscsomagot fogadott el például a turisztikai zónák védelmének érdekében, továbbra sem tanácsos egyénileg utazni vagy Jendouba, Kasszerine és Kef, illetve Szidi Bú Zid kormányzóságba látogatni.

A Kartago marketingigazgatója egyébként úgy véli, a turisztikai piac újabb átrendeződés előtt áll: Tunézia mellett a népszerűségi rangsorban abszolút első számú célpontnak számító Görögország is hátrébb kerülhet valamelyest, és tovább erősödhet a most is közkedvelt Törökország. Az útjaikat lemondók és átfoglalók közül a Kartago Toursnál Egyiptomot és Törökországot választják a legtöbben. „Jelenleg azt is fontolgatjuk, hogy újabb chartergépet indítunk Antalyába” – tette hozzá Hajducsi Tamás.

Ingyenes athéni tömegközlekedés

A brit külügyminisztérium utazási tanácsai szerint a turistáknak biztosítaniuk kell, hogy legyen elég pénzük „vészhelyzetekre, előre nem látható körülményekre és váratlan késlekedésekre”. Szakértői becslés szerint egy átlagos brit pár mintegy 500 fontot (222 ezer forint) költ el készpénzben egy kéthetes nyaraláson (szállásköltség nélkül), egy család esetében ez 700 fontra megy fel. Az utazóknak minden eddiginél jobban tanácsolják, hogy a szálláshelyi széfeket és páncéldobozokat használják készpénzmegőrzésre. Olasz források arról számoltak be, hogy jelentősen meg is nőtt a kereslet az ilyen lehetőségeket nyújtó szállások iránt. Az Aviva Biztosító a BBC szerint már bejelentette, hogy 1200 fontra duplázza azt a készpénzösszeget, amelynek ellopására biztosítást köthetnek nála a Görögországba utazók.

A külföldön kibocsátott kártyák korlátozás nélkül használhatók, azzal azonban számolni kell, hogy a világ legnagyobb készpénzközvetítő társasága, a Western Union ezen e héten zárva tartja görögországi fiókjait.

Jó hírt jelentett be viszont Krisztosz Szpircisz közlekedési miniszterhelyettes: az üzemanyaghiány megelőzésének érdekében Athénban ezen a héten ingyenessé tették a tömegközlekedést. (Sz. M.)

A külföldön kibocsátott kártyák korlátozás nélkül használhatók, azzal azonban számolni kell, hogy a világ legnagyobb készpénzközvetítő társasága, a Western Union ezen e héten zárva tartja görögországi fiókjait.

Jó hírt jelentett be viszont Krisztosz Szpircisz közlekedési miniszterhelyettes: az üzemanyaghiány megelőzésének érdekében Athénban ezen a héten ingyenessé tették a tömegközlekedést. (Sz. M.) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.