BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reagált az NGM: nem változtatnak a SZÉP-kártya rendszerén

TURIZMUS A kormány nem változtat a SZÉP-kártya rendszerén – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap, valószínűleg reagálva a Világgazdaság cikkére. Ezzel a tárca vezetőinek korábbi nyilatkozatait is zárójelbe tették. Egy hónapja Glattfelder Béla gazdaságfejlesztési államtitkár közölte, hogy kivennék a gyorséttermeket a rendszerből, majd a héten Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár nyilatkozott úgy, hogy vizsgálják az átalakítást, bár nincs döntés. Mindketten arra hivatkoztak: a szállodásoknak nem tetszik, hogy a vendéglátás zsebbe kerül több pénz. Mint megírtuk, a gyorséttermek kizárása automatikusan a vendéglátás kihagyását jelentette volna (nem lehet különbséget tenni), ez viszont azzal járt volna, hogy a SZÉP-kártyákról az Erzsébet-utalvány felé fordulnak a munkavállalók és a munkáltatók (mert az étkezési támogatásra van nagyobb igény). Ezzel viszont a turizmus is rosszul járt volna: a kártyákon lévő pénzt ugyanis általában (a feltöltések ellenére) itt költik el.

Ezt a nézetet már az NGM is oszthatja, közleményében ugyanis úgy véli, a hazai turisztikai forgalom növekedését a belföldi vendégforgalom bővülése táplálta, ami mögött egyértelműen a SZÉP-kártya sikere állt. A feltöltési összeg évek óta 70 milliárd forint körül alakul (ennyi kerül a turizstikai és vendéglátó-ipari szolgáltatókhoz), az idén azonban még növekedik is, hangsúlyozza a minisztérium. Szerintük „a rendszer évek óta bizonyít komplex gazdaságfejlesztési és foglalkoztatásélénkítő programként”, segít oldani a vendégforgalom főváros-centrikusságát, a turizmus szezonalitását.

A szaktárca szerint a kártya gazdasági előnyei mellett annak társadalmi szerepe is fontos, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy minél többen el tudjanak menni nyaralni, pihenni, kikapcsolódni. Az NGM megemlíti, hogy a kártya a legolcsóbb cafeteriaelem, hiszen csak a forgalom (a vásárlások) után kérhető jutalék, és az is rendkívül alacsony, legfeljebb 1,5 százalék lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.