Nemhogy nem ellenzik a szakmai érdekképviseletek az új adót, hanem gyakorlatilag saját maguk javasolták korábban – mondta a Világgazdaságnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a turizmusfejlesztési hozzájárulás nevű új adóról, amelyet, mint múlt héten megírtuk, a végszavazás előtti módosítókban csempészett be a kormány az adócsomagba. A négyszázalékos terhet 2018 januárjától kell fizetniük az éttermeknek az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után, vagyis pont abban a körben, ahol az áfa a mostani 27 százalékról jövőre 18 százalékra, majd 2018-tól várhatóan 5 százalékra csökken. „A jogalkotó szándéka valószínűleg az összességében két év alatt 22 százalékos adókulcscsökkentés korrekciója, élve azzal a feltételezéssel, hogy az éttermek jövedelmezőségük jelentős javulását csak részben osztanák meg a fogyasztókkal, illetve a költségvetéssel” – írta hétfői blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM adóüzletágának vezetője. Az új adó nem számíthat olyan erőteljes nemzetközi ellenállásra, mint azt a korábbi, erős lobbiérdekeket sértő ágazati különadók esetén láttuk.
Az MSZÉSZ és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége korábban – egy részletes, a Századvég kutatóintézet által készített iparági elemzésre alapozva – a hoteláfa 18 százalékról 5 százalékra csökkentése mellett azt javasolta, hogy 6 százalékot fizessenek be a szállodák egy közös alapba, amelyből fejlesztéseket, felújításokat, béremeléseket lehetne finanszírozni. (Az Európai Unióban az átlagos áfakulcs 11 százalék.) Niklai szerint lényegében ez az elképzelés valósul meg az éttermi szolgáltatások terén, csak 4 százalékkal Az áfacsökkentés által generált többletforgalom lehetőséget ad minőségjavító beruházásokra, a versenyképesség javítására és a munkaerőhiány elleni küzdelemre. Bár a hozzájárulás felhasználásának részletes szabályai még nem ismertek, ám azt várhatóan turisztikai marketingre és promóciókra fogják költeni.
A szövetség azt szeretné elérni, hogy a szállodai szolgáltatás jelenleg 18 százalékos áfája is csökkenjen, és a szektorra is terjedjen ki a turizmusfejlesztési hozzájárulás. Niklai Ákos érvelése szerint a szállodai adóintézkedések esetében még nagyobb lenne a más ágazatokra gyakorolt multiplikátor-hatás, mint az éttermi szolgáltatások esetében.
Kérdés azonban, hogy az EU mit szól majd mindehhez, hiszen az uniós előírások szerint tilos áfaszerű elvonásokat kivetni, márpedig a most elfogadott turizmusfejlesztési hozzájárulásnak ugyanaz az alapja, mint az áfának, és ugyanakkor is kell bevallani. Hegedüs Sándor szerint viszont a beterjesztett szövegben felhasználták a korábbi uniós kritikákat, hogy ne minősüljön egy második általános forgalmi adónak. Földes Balázs áfaszakértő véleménye szerint sem lesz nehéz kivédeni a tiltott áfa vádját, mivel nem általános, minden termékre és szolgáltatásra vonatkozó, hanem egészen szektorspecifikus elvonásról van szó. Tény, hogy az EU nem szereti az ágazati különadókat, mivel alkalmazásukat nem tartja hatékonynak – de elvileg nem is tiltja őket.
Márk Edina-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.